Una dintre soluțiile administrației locale pentru colectarea „ca la carte” a deșeurilor e folosirea de tomberoane subterane. O astfel de „construcție” a apărut pe strada Petre Ispirescu. „E doar temporar amplasată acolo, pentru ca bistrițenii să vadă CE înseamnă acest sistem de colectare!”, a declarat Ioan Turc.
În cadrul unei conferințe de presă, primarul Ioan Turc anunța că ia în considerare, odată cu expirarea contractului actual cu Supercom, să aducă și la Bistrița tomberoane subterane. Modelul de inspirație ar fi fost cel de la Cluj, unde un astfel de sistem funcționează deja de ceva timp.
Zilele trecute, o astfel de platformă a fost amplasată pe strada Petre Ispirescu.
Primarul Bistriței a explicat că această „construcție” e doar cu titlu de mostră, și nu e permanentă.
„Aceasta este doar o mostră. Să vadă bistrițenii cum funcționează un astfel de sistem. Mangalia a fost primul oraș care a folosit acest sistem. De aceea am vrut să vadă și bistrițenii. Voi face o consultație publică, voi întreba bistrițenii dacă le place sau nu, și apoi vom vedea dacă vom implementa sau nu un astfel de proiect”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, primarul Ioan Turc.
Firma care produce astfel de tomberoane a dat această mostră… cu împrumut, gratuit.
„E o firmă de la noi din județ, peste care am dat întâmplător. De fapt, e singurul din țară care face astfel de sisteme. I-am solicitat să pună aceste tomberoane cu titlu de mostră, deci nu am plătit nimic. Am emis un aviz de urbanism, ca să poată să amplaseze acolo construcția, cu caracter temporar. Pentru că tomberoanele acestea sunt amplasate doar temporar, ca bistrițenii să vadă. Apoi firma aceasta își va lua înapoi sistemul”, a mai explicat Turc.
Edilul a declarat că ia în considerare accesarea de fonduri europene pentru implementarea unui astfel de sistem de colectare deșeuri.
„Dacă bistrițenii vor spune că le place un asemenea sistem, mă gândesc să accesăm fonduri europene. Deja am demarat consultări privind modul de accesare al fondurilor necesare pentru un astfel de proiect. dar oricum, mai este timp. Doar în iunie expiră contractul actual. Și vom face apoi demersurile necesare. Dar, dacă bistrițenii vor vrea un asemenea sistem, atunci pe acesta vom merge. Bineînțeles, asta nu înseamnă neapărat că firma care a pus această mostră va și câștiga proiectul. Dar vom merge pe proiect pe fonduri europene. Cu licitații, autorizații de construire pentru amplasare permanentă, etc”, a concluzionat primarul Ioan Turc.