-0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Învățătoarele de la secția germană a CNLR refuză să mai predea orele de Limba Română. AFLĂ motivul:

La finele lunii august, s-a decis că la ciclul primar, unde se predă în limba minorităților, orele de Limba și Literatura Română să fie ținute de profesori calificați. Deși unii părinți ai elevilor secției germane a CNLR „amenință” conducerea colegiului cu proteste, aceasta nu poate face nimic. Învățătoarele sunt cele care refuză să mai predea Limba Română. „Ne simțim jignite!

Modificările aduse Ordonanței de Guvern 9/2018 sunt dur criticate. Mai exact, învățătorii din învățământul primar, care aparțin minorităților naționale, nu mai au voie să predea orele de Limba Română.

În Bistrița există secție de Limba Maghiară, la Colegiul Național Andrei Mureșanu și de Limba Germană la Colegiul Național Liviu Rebreanu. În urma ordonanței, orele de Limba și Literatura Română ar fi trebuit predate de altcineva.

„Noi nu am solicitat un alt profesor pentru orele de Limba și Literatura Română. Învățătoarele au spus că vor preda ele în continuare”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, directoarea CNLR, Suzana Gălățan.

Totuși, de la 1 octombrie, un alt profesor va prelua orele de Limba și Literatura Română a secției germană. Acest lucru a nemulțumit părinții elevilor. Aceștia chiar au întocmit o petiție, prin care solicitau ca învățătoarele de la clasă să predea materia de limbă maternă. Mai mult, chiar „amenințau” conducerea CNLR, cu proteste, dacă nu se renunță la implementarea OG 9/2018.

Lucrurile nu stau însă așa cum le văd părinții.

„Situația e alta! Învățătoarele au venit și au anunțat că nu vor mai preda Limba și Literatura Română. Asta după ce au văzut că pentru orele respective sunt plătite ca și profesori necalificați. Au spus că se simt jignite, ca după 35 de ani vechime să fie considerate necalificate. Așa că am solicitat un profesor care să vină și să preia cele 19 ore de Limba și Literatura Română de la secția germană”, a mai explicat Gălățan.

Directoarea CNLR a mai subliniat că într-adevăr Ordonanța respectivă e discriminatorie, în ideea în care învățătorii de la secția română sunt recunoscuți ca și calificați, deși au aceeași pregătire ca și cei de la secția germană.

„Învățătoarele de la secția germană sunt discreditate. La o adică, diploma pe care ai obținut-o într-un mod legal nu mai este valabilă numai în anumite situații”, a conchis directoarea CNLR.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...