Incendiile provocate de arderile resturilor vegetale sunt tot mai dese, în ciuda insistențelor pompierilor de a se stopa. APM a anunțat oficial INTERZICEREA arderii resturilor vegetale. Amenzile sunt de ordinul miilor de lei. Supercom va prelua resturile vegetale.
Tot mai multe incendii au avut loc în ultima perioadă din cauza arderii necontrolate a resturilor vegetale.
Deși pompierii au rugat cetățenii să nu mai aprindă aceste resturi, fiind vremea curățeniei de primvară, sfatul lor nu a fost urmat.
Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița Năsăud a anunțat că e INTERZISĂ arderea de resturi vegetale. Cine nu ascultă, va fi amendat.
„Incendierea miriștilor și a resturilor vegetale în scopul igienizării terenurilor este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. (…) Încălcarea prevederilor legale privind «obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă» constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 de lei pentru persoane fizice, şi de la 25.000 la 50.000 lei pentru persoane juridice”, anunță APM BN.
Nu este interzisă curățarea terenurilor, însă resturile vegetale vor fi adunate de… Supercom.
„În perioada care urmează, având în vedere că la fel ca în fiecare an locuitorii atât din mediul urban cât şi din cel rural realizează curăţenia de primăvară în gospodăriile proprii şi pe spaţiile verzi aferente acestora, operatorul de salubritate SC SUPERCOM SA Bistriţa, va prelua deşeurile rezultate în urma acestei activităţi, oferind posibilitatea tuturor locuitorilor să se debaraseze în mod legal de deşeurile rezultate. În acest fel se vor evita acumularea unor cantităţi de deşeuri care ar putea crea supraîncărcarea punctelor de colectare fapt care ar putea duce la un disconfort vizual neplăcut, sau chiar la arderea deşeurilor vegetale rezultate, cu încălcarea prevederilor legislative în vigoare”, mai transmit reprezentanții APM BN.
Arderea resturilor vegetale și a miriștilor, în ariile protejate poate atrage pedeapsa cu închisoarea între un an și 3 ani sau cu amendă penală de la 30.000 la 60.000 lei, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.