1.5 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

INTERVIU. Tudor Tămaș din Bistrița va pedala peste 3400 de kilometri în Turul Franței, pentru Cure Leukaemia

Tudor Tămaș are 29 de ani și a copilărit la Bistrița. A absolvit Mate Info la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, urmând apoi Jurnalism Sportiv la University of Sunderland în Marea Britanie. Din 22 iunie până în 14 iulie va pedala peste 3400 de kilometri, în circuitul Tour de France. Tânărul din Bistrița vrea să ajute astfel la strângerea sumei 30.000 de lire pentru Cure Leukaemia – o organizație de caritate dedicată combaterii leucemiei.

Infernala cursă pe care Tudor Tămaș vrea s-o parcurgă începe în 22 iunie și se încheie în 14 iulie, de Ziua națională a Franței. Până atunci, pasionații de ciclism din Bistrița, dar și oricine altcineva își dorește să facă o faptă bună – poate da o mână de ajutor. 

Se poate dona în contul lui Radu Tudor Tămaș (RO14BTRL00601201857143XX) – cu mențiunea „Donație” sau accesând linkul oficial pentru donații: https://justgiving.com/fundraising/Tudor-Tamas 

Donatiile se pot face până la finalul Turului. Însă îmi doresc mult să ating obiectivul de £30,000 înainte de startul din 22 iunie. Asta îmi va permite să îmi concentrez eforturile doar pe cursa în sine… Și să supraviețuiesc provocărilor din fiecare dintre cele 21 de etape”, a povestit Tudor Tămaș pentru Bistrițeanul.ro. 

Cei mai darnici dintre cei care vor susține cauza și vor dona cel putin €50 până în 15 mai, vor participa la tombola pusă la bătaie de organizatori. Se poate câștiga în urma tombolei un iPhone 15, tricoul Braziliei semnat de Ronaldo, un alt tricou al Braziliei semnat de Rivaldo, o bască semnată de Neymar sau o minge de baschet cu autograful jucătorului NBA Zaza Pachulia. 

Tudor Tămaș din Bistrița vrea să strângă bani pentru combaterea leucemiei, pedalând peste 3400 de km pe circuitul Tour de France

De ce ai ales tocmai Jurnalism Sportiv la University of Sunderland ?

Tudor Tămaș: Tot ciclismul a stat la baza deciziei de a renunța la matematică și informatică și a urma cursurile de jurnalism sportiv. Înainte de a începe clasa a 12-a, am avut o conversație banală, mai mult în glumă, cu mama – despre ideea de a deveni comentator sportiv în timp ce urmăream Turul Franței. Cred că asta a declanșat în mod subconștient ideea de a deveni jurnalist sportiv.  

Cum au fost anii de studenție în UK ?

Tudor Tămaș: A fost o perioada minunată care m-a responsabilizat și m-a pregătit pentru viața reală, cea de adult, dacă pot să-i spun așa. A fost mult de muncă și de învățat. Însă am avut parte de câțiva mentori excelenți. Am cunoscut oameni care îmi sunt acum prieteni dragi.

Am călătorit in locuri care m-au uimit prin frumusețea lor. Și tot atunci m-am convins că putem realiza orice dacă suntem dispuși să muncim suficient de mult pentru a ne îndeplini scopul. 

Nu ai fi vrut să te stabilești în UK ? Așa, de departe, pare un loc interesant de locuit și muncit… 

Tudor Tămaș: Nu am avut un plan concret despre unde mă voi stabili după studii. Deși îmi amintesc că îmi spuneam că mă voi muta în Edinburgh. Este orașul meu preferat din UK. Însă soarta a avut alte planuri pentru mine…

La scurt timp după ce am terminat Masteratul în Public Relations în 2017, m-am întors în România și m-am angajat la Betfair Romania Development, care acum face parte din Grupul Flutter.

În 2021, am primit o ofertă din partea Adjarabet, un alt brand care face parte din Grupul Flutter și operează în Georgia și Armenia. Așa că m-am mutat în Tbilisi.

În Adjarabet conduc departamentul de Product Experience. Rolul meu este să mă asigur că luăm deciziile corecte, care ajută la îmbunătățirea experienței clienților, prin felul în care investim timpul și resursele echipelor de development. 

De ce te-ai implicat în circuitul Tour de France ? Cum te-au convins cei de la The Tour 21 / Cure Leukaemia că merită să dai o mână de ajutor ? 

Tudor Tămaș:  A fost chiar invers! Eu a trebuit să îi conving pe cei de la The Tour 21 să mă accepte în echipă. Ținând cont de proporțiile provocării – fizice, psihice și economice – doar cei mai buni (sau nebuni!) sunt selectați. 

Fiecare dintre cei 17 participanți a plătit și o taxă de înscriere de £10,000 care acoperă cheltuielile din timpul Turului. Se asigură astfel și faptul ca toți banii strânși merg direct către Cure Leukaemia.

Am avut noroc că am parte de mult sprijin din partea Flutter care au plătit taxa mea de înscriere și au donat și £10,000 direct către Cure Leukaemia.

Cred că unul dintre scopurile noastre în viață este să lăsăm în urmă un loc mai bun de trăit decât cel pe care l-am găsit când am venit pe lume. Când am aflat că pot să ajut să salvez vieți și să contribui la găsirea unui leac pentru vindecarea leucemiei – prin simplul fapt de a merge pe bicicletă – am simțit că trebuie să particip.

Ciclismul a fost mereu o pasiune, deși nu m-am mai dat pe bicicletă din 2017. Așa că în februarie am investit într-o bicicletă nouă – suficient de bună ca să pot trece cu bine de cățărările crunte din Turul Franței. Și am început antrenamentele de la zero.

Ce a însemnat să te antrenezi pentru această cursă ? Cum au decurs antrenamentele ? 

Tudor Tămaș:  Am apucat să fac doar două sau trei ture scurte înainte să particip la tabăra de antrenament din Mallorca, la început de martie, dedicată echipei noastre care va parcurge Turul Frantei. Pe scurt, săptămâna a fost un chin…

În fiecare zi am făcut cel putin 100km și destul de multe cățărări. Iar cum corpul meu nu era adaptat la genul acesta de efort, am avut dureri groaznice de genunchi. Totuși, am înțeles ce mă așteaptă în Tur și ce trebuie să fac să mă pregătesc.

De atunci au trecut șase săptămâni în care am continuat să mă antrenez. 

Încă nu sunt unde îmi doresc. Mai am ceva dureri de genunchi, însă e important să păstrez constanța și să-mi obișnuiesc corpul cu antrenamente zilnice. Altfel nu am cum să rezist la efortul pe care îl vom depune în Franța, timp de 21 de zile consecutive.

Acum sunt deja obișnuit să mă trezesc în fiecare zi la 5:30 – 6:00. Ies două sau trei ore la antrenament înainte să încep munca la birou și activitatea de promovare pentru strângerea de fonduri. În weekend încerc să fac ture de 5-6 ore minim. Când simt că nu mai pot, este suficient să-mi amintesc de cauza căreia ne dedicăm – vindecarea leucemiei… Și atunci continui să pedalez.

De ce Cure Leukaemia?

Tudor Tămaș:  Cure Leukaemia au pus bazele unui program numit Trial Acceleration Programme (TAP). Acesta permite pacienților să aibă acces în mai puțin de un an la tratamente care le pot salva viața. În condiții normale, genul acesta de tratamente nu este disponibil sau poate dura câțiva ani până când devine disponibil pentru pacienți. Dar acest moment vine pentru multă lume prea târziu. 

Toți banii strânși din această inițiativă finanțează direct acest program

Până acum am avut parte de sprijin de la mai mult de 100 de persoane diferite. Le sunt extrem de recunoscător și țin să le mulțumesc din suflet pe această cale. Am reușit să strâng aproape £20,000 din totalul de £30,000.  

Cred că am primit cel puțin la fel de multe răspunsuri negative, de la companii sau persoane în poziții să contribuie într-un fel sau altul… Dar este inevitabil – lucrurile se vor afla mereu într-un astfel de echilibru, în viață… 

Mai este încă timp pentru cei care nu au contribuit și ar dori să o facă. Cu încă puțin sprijin și un pic de șansă, sunt convins că ne vom atinge ținta”, a povestit Tudor Tămaș pentru Bistrițeanul.ro.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...