Așa cum se întâmplă de sute de ani, în ziua de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh în Căianu Mic (ca și la Figa, Tăure, Caila sau Șieu Cristur), întreaga comunitate celebrează obiceiul agrar numit Înstruțatul sau Împănatul boului. La Căianu Mic se desfășoară și Zilele comunei Căianu Mic. Program complet:
În 4 și 5 iunie, în prima și a doua zi de Rusalii, toată comunitatea din Căianu Mic sărbătorește. Zilele comunei Căianu Mic încep duminică, 4 iunie, cu o serie de competiții sportive și demonstrații de Taekwondo.
Parcul central din Căianu Mic va fi animat de balerinele de la Școala de Balet Ovidiu Danci, dar și de jocuri distractive pentru cei mici.
Invitați să susțină recitaluri de muzică ușoară sunt DJ Sergio, Andrada Bârsăuan, Andrei Bănuță, Ruby și Puya.
Vor fi premiate familiile care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Spectacolul de muzică folclorică începe la ora 16.00. În deschidere vor cânta tinerii de la Școala Populară de Arte Bistrița și Clubul Elevilor Beclean.
Au fost invitați, totodată, și soliștii Ionela Moruțan, Victoria și Bogdan Bizău, Oana Bozga Pintea și Marius Ciprian Pop.
În a doua zi de sărbătoare, luni, 5 iunie, de Rusalii – în Căianu Mic se va derula – conform tradiției – străvechiul obicei agrar Înstruțatul Boului.
Înstruțatul boului a fost și este în continuare, la Căianu Mic, o sărbătoare a întregii comunități. „Boul care urma să fie înstruțat trebuia să fie cel mai frumos din sat. Să fie sănătos, gras, să nu aibă defecte de mers, să-și țină capul sus și să nu fie împungos”, ne reamintește Emilia Bumb Ometiță, șef-serviciu Cultură Tradițională, de la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Localnicii respectau această sărbătoare tradițională considerând că „acolo unde se înstruțează boul, satul este ferit de rele, de potop, de vreme rea și de grindină. Bou-i sfânt, boul o suflat șî l-o încălzit pe Isus în iesle, așa l-o lăsat Dumnezău” – consideră oamenii.
Înstruțatul boului presupune ca sătenii să împletească o cunună mare de flori cu care să împodobească boul.
Acesta era purtat – în alai – spre casa celui mai gospodar sătean. Acesta trebuia să „ude” cununa boului, cu vinars. Totul se încheia cu un ospăț și o horă la care participa tot satul. Acompaniate de un taraf tradițional, fetele aveau de cântat:
„Floricică de bănat,
Dimineață ne-am sculat
Șî frumos ne-am îmbrăcat
Șî-n țarin-am alergat.
Foaie verde de lalea
Cu ficiorii alăturea.
Din țarin-am cules flori
Să facem cununi la boi.
Cununile le-am gătat
Șî boii i-am înstruțat.
Ceterașii ne-or cântat
La gazdă am alergat
Oamenii ne-o-ntâmpinat
Șî boii ni i-o udat
Șî cu apă șî cu jin
C-așa-i modie din bătrâni
Foaie verde ș-on bujor
Boii merg în pas domol
Noi merem în urma lor
Șî grâul crește cu spor” (Tăure, Bistrița-Năsăud
Bistrita trebuie sa profite de mostenirea unica in Europa ca detine o gramada de STRUTI , evident din poliester din alte vremuri nu demult apuse si sa isi faca o sarbatoare proprie.
INSTRUTATUL -Strutului care ar atrage o multime de gura-casca consumatoare de distractii unice .
Asta da parc de distractii care ar depasi NEWARLANDUL de la Unirea.