Problema minorilor care cerșesc pare să nu aibă o rezolvare. Instituțiile statului se acuză între ele că nu fac ceea ce ar trebui. Copiii rămân însă tot pe străzi, cerșind.
Străzile Bistriței sunt pline de cerșetori. Dacă în dreptul maturilor, oamenii mai trec cu vederea, atunci când vine vorba de copii, lucrurile stau cu totul altfel.
Bistrițenii s-au arătat indignați de numărul mare de copii puși să cerșească, de bebelușii pe care femeile îi țin în brațe pentru a stârni milă etc.
Prezent la emisiunea LIVE a Bistrițeanul.ro, șeful Poliției Locale, Florin Frandeș, a spus că există promisiuni că DGASPC BN se va implica mai tare în rezolvarea acestor probleme. Acesta acuza instituția că nu ia copiii din familiile care îi obligă să cerșească.
Ce face Primăria
Printr-o hotărâre de Consiliu Local, în 2008, s-a înființat Grupul de lucru al municipiului Bistrița pentru combaterea cerșetoriei. Din acest grup fac parte
- – Protopopiatul Ortodox Roman Bistriţa;
- – Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud;
- – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud;
- – Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului;
- – Poliția municipiului Bistriţa;
- – Serviciul public municipal „Direcţia Municipală de Servicii Sociale”;
- – Poliţia Comunitară Bistriţa;
- – Direcţia de Evidență Informatizată a Persoanei;
- – Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud;
- – Poliţia Transporturi Feroviare Bistriţa;
Acest grup urmează să se întâlnească inclusiv mâine, pentru a discuta despre copiii minori care cerșesc. Doar că discuțiile durează de ani de zile și nimeni nu face nimic. Cei din cadrul Primăriei Bistrița au fiecare „partea lor” de care se ocupă și nu au o situație per ansamblu.
„Fiecare departament are lucrul lui de care se ocupă. Polițiștii îi identifică și sancționează pe cine trebuie, direcția de Servicii Sociale analizează situațuia familiei din care provin. Fiecare are activitatea sa specifică. Nu știm dacă este vreun plan stabilit pentru a combate fenomenul”, au explicat reprezentanți ai serviciilor din cadrul PMB.
Ce face Direcția de Asistență Socială și Protecția copilului
Cei din cadrul DGASPC spun că autoritățile locale dau vina pe ei că nu iau măsuri. Însă primul pas, susțin aceștia, ar trebui făcut tocmai de cei ce-i acuză.
„E ușor să ne spună să luăm copiii din familie și să îi ducem în centre. Dar nu asta e soluția. Acesta trebuie să fie ultimul lucru care să se facă. Unde să îi pui în centre de plasament? Trebuie să construim mai multe case de tip familial, că avem și noi un număr limitat de locuri. Nu-i poți duce pe toți acolo. Și în plus, atâta vreme cât tu, ca autoritate locală nu vii cu o soluție, cu o alternativă, nu ai cum să stopezi fenomenul. Ar trebui create centre de zi, în care copiii să aibă ocazia să servească o masă caldă, să își facă temele. Și dacă nici așa nu renunță la cerșit, atunci să se ajungă la alte măsuri. Dar dacă nu le oferi alternative, să îi și iei direct din familie, nu e o soluție. Că părintele poate veni să-și ceară copilul înapoi și poate avea câștig de cauză. Să facă Primăria ceva și apoi să apeleze la noi. Că e ușor să spui să-i ia Protecția Copilului. Dar nu asta trebuie făcut. Copilul trebuie să fie în familie. Și să aibă alternative”, au explicat reprezentanții DGASPC BN.
Cert este că în rapoartele Poliției Locale apar rar sancțiuni aplicate părinților ce-și obligă copiii să cerșească. Iar de multe ori, aceștia se aleg doar cu avertisment. Deși legea spune că aceștia pot risca chiar și închisoarea.
De ani de zile se fac planuri pentru a stopa fenomenul. Până se va concretiza ceva, copiii vor fi tot pe stradă, cerșind.