În luna aprilie a acestui an, celebrul dosar „skynews” a ajuns în instanță. Acesta a fost înregistrat la Curtea de Apel București, care, pare-se, face ping-pong cu acest dosar cu Curtea de Apel Cluj. Un bistrițean este și el trimis în judecată în acest dosar, după un „reportaj-făcătură” despre trafic de arme, pus în scenă în localitatea Jeica.
După doi ani de cercetări, dosarul denumit „skynews” a ajuns în judecată, în luna aprilie a acestui an. Acesta a fost înregistrat la Curtea de Apel București, fiind trimise în judecată trei persoane, Aurelian-Mihai Szanto, Csaba Attila Pantics și Levente Pantics, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false.
Potrivit știripesurse.ro, imediat ce a primit dosarul, Curtea de Apel București a dispus declinarea cazului, motivul fiind lipsa de competență teritorială. CAB ar fi motivat această declinare cu faptul că reportajul a fost realizat în Bistrița-Năsăud.
Dosarul ajunge la Curtea de Apel Cluj, care, surpriză, retrimite dosarul la Curtea de Apel București. Judecătorii clujeni spun că toate informările, atât ale presei, cât și ale autorităților judiciare legate de acest reportaj s-ar fi făcut la București.
Ce se întâmplă în acest caz? Ei bine, instanța superioară, în acest caz Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să decidă unde se va judeca acest dosar. Se pare că avocatul unuia dintre cei trei judecați cere judecarea la Curtea de Apel Târgu Mureș.
De la ce a pornit totul:
Documentarul a fost difuzat pe postul britanic TV Sky News în 2016 și a fost preluat rapid de către mass-media românească și internațională. Acesta îi înfățișa pe membrii unui grup infracțional organizat, specializat în contrabandă cu arme și muniții. Filmul a fost realizat lângă o pădure de lângă localitatea Jeica, unul dintre personaje Levente Pantics fiind stabilit în Bistrița de mai mulți ani.
„Faptele au fost săvârşite în cursul lunii iulie 2016, pe teritoriul României, fiind iniţiate/concepute în Marea Britanie în cursul lunii aprilie 2016 de către jurnalişti şi angajaţi ai unui post de televiziune britanic, pe fondul pregătirilor necesare realizării, pe teritoriul României, a unei «anchete jurnalistice» referitoare la traficul ilicit de arme militare ce s-ar desfăşura în mod uzual, sub protecţia şi cu îngăduinţa autorităţilor naţionale.
Scenariul, regia şi filmările au fost imaginate şi executate cu sprijinul şi participarea nemijlocită a celor trei conaţionali – inculpaţi în prezenta cauză – a căror prezenţă, implicare şi susţinere a demersului iniţiat de sus-numiţii cetăţeni britanici au fost esenţiale pentru atingerea finalităţii urmărite de către aceştia în demersul lor de afectare a securităţii naţionale a României prin actul de răspândire în mass-media internaţională a unor ştiri/date/informaţii false de natură a afecta/submina eforturile autorităţilor şi diplomaţiei româneşti de poziţionare a României atât în cadrul Uniunii Europene cât şi la nivelul organismelor internaţionale din care face parte, ca membru/partener loial şi responsabil, angajat atât în lupta împotriva terorismului, cât şi a celorlalte forme de criminalitate, ca parte a unui efort colectiv de asigurare a securităţii globale în general şi a securităţii Uniunii Europene în special”, precizează procurorii DIICOT.
Cei trei și-au recunoscut vina, spunând că pentru o sumă de bani derizorie (în total 2.000 de euro) au căzut în plasa britanicilor. Aceștia au susținut că nu știau că lucrurile urmau să fie prezentate chiar asa la televiziunea britanică.