Se apropie sărbătorile de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de carne și produse alimentare: pentru a evita consecințe grave sau posibile îmbolnăviri şi/sau infestări cu paraziți, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistriţa-Năsăud oferă bistrițenilor câteva sfaturi esențiale. Ce obligații au proprietarii de porci:
Specialiștii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistriţa-Năsăud recomandă bistrițenilor:
- să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că produsele de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică;
- să nu consume carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.
Sacrificarea porcului şi consumarea produselor obţinute de la acesta în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave – anunță dr. Ioan Bogolin, directorul executiv al D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud
Unde se poate efectua examenul trichineloscopic
În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, sau, dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali.
Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice, la probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de liberăpractică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă din imediata apropiere, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngiorz-Băi), precum şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (numai prin digestie artificială), care vor funcţiona zilnic între orele 8:30 -16:30 (luni-sâmbătă) respectiv 10-14 (duminica).
Examinarea trichineloscopică se face contra cost (9 lei + TVA la analizele efectuate prin metoda examinării directe, respectiv 45 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale).
Obligații ale proprietarilor de porci
Proprietarii sunt obligaţi să predea medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.
Mişcarea porcilor vii se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi, în cazul transportului la abator, de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.
Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea de carne în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora.
În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului, în cazul în care aceştia sunt deţinuţi cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în registrul agricol şi în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor.
Atenție, urmează controale!
Inspectorii D.S.V.S.A. Bistrita-Năsăud efectuează controale, începând din 30 noiembrie 2018 și până în 7 ianuarie 2019. Vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor în pieţele agroalimentare şi târgurile de animale vii din judeţ, dar și în abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală precum şi în unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de pariserie/cofetărie, pensiuni turistice, unităţi de tip supermarket/hipermarket, magazine alimentare).