Inspectorul șef al ISU Bistrița-Năsăud, col. Cristian Bucur, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că anul acesta, pe raza județului nostru au avut loc 50 de incendii de vegetație uscată, față de 29 înregistrate anul trecut. Din păcate, două persoane și-au pierdut viața.
„Incendiile de vegetație uscată ne creează probleme în această perioadă cu temperaturi ridicate. În ultimul timp au fost peste 6 astfel de incendii, dintre care două pe o suprafață destul de mare, de peste 40 de hectare. Ca și număr de intervenții, dacă anul trecut am avut 29, anul acesta aproape s-au dublat, la 50.
Mai atipic față de anii anteriori este faptul că dacă doar primăvara aveam majoritatea intervențiilor, acum avem și în plină vară și posibil și spre toamnă, după cum se preconizează a fi vremea, uscată, călduroasă și secetoasă”, a mai explicat inspectorul șef al ISU Bistrița-Năsăud.
Anul acesta au fost aplicate 5 amenzi, în valoare totală de 2.500 lei, și un avertisment scris.
„Sancțiunile au fost date atunci când focul a pornit din curtea omului. Omul a recunoscut, nu a mai avut ce să facă, a fost la fața locului… În schimb, pe câmp și în zonele de pădure, de câte ori ajungem, nu mai găsim pe nimeni, din păcate„, a mai adăugat col. Cristian Bucur.
Suprafața totală afectată de incendiile de vegetație uscată în anul 2024 este de 96 ha.
Din nefericire, două persoane și-au pierdut viața și alte trei au fost rănite.
Șeful ISU BN a mai precizat că majoritatea incendiilor de vegetație uscată s-au produs ca urmare a acțiunilor de curățare a terenurilor prin incendiere.
Haideti sa fim ” strambi”… dar sa stam ” drept ” totusi … ! Incendiile nu se ” pornesc ” ele… asa… tocmani singure si majoritatea covarsitoare , sunt provocate intentionat de catre detinatorii de terenuri si de catre pastorii si ciobanii animalelor din pasuni , fiind singura metoda ” ieftina ” de degajare si curatare a vegetatiei uscate si asta nu doar la noi in tzara… ci peste tot, aiurea… la modul general . Nu pricepem odata, de ce nu se organizeaza aceste ” incendieri”… legal… in mod controlat si sub directa coordonare si supraveghere al pompierilor, proprietarilor/detinatorilor de terenuri si autoritati publice locale , la anumite date, defalcat pe localitati si/sau locuri de anumit interes si/sau urgenta de ” curatare/asanare ” ?! La data respectiva, planificata, toata ” populatia ” sa fie convocata pe ” teren „… sa contribuie la asanare si supraveghere asa incat, incendierile sa nu scape de sub control , maiales cei interesati si care au case si proprietati la care necesita masuri suplimentare de siguranta contra acestor incendii . . .
Mult mai putine cheltuieli s-ar face pentru o ” incendiere controlata si supravegheata „… decat cele facute pentru si dupa stingerea acetor incendii . De regula ” incendiatorii „… stiu ei foarte bine, ca inafara de Dumnezeul nostru din Cer… nu-i vede nimeni … si aleg calea cea mai directa si ieftina de ” curatzare/asanare ” … pun focul si… ” Dumnezeu cu mila si norocul „… !