-4 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

ÎNGRIJORĂTOR: Bolnavii cronici, tot mai tineri. Banii alocați pentru decontarea serviciilor, cât bugetul unui oraș

Un raport al CAS BN a scos la iveală faptul că tot mai mulți pacienți sunt depistați cu boli cronice, destul de timpurii. Iar suma alocată pentru decontarea serviciilor, medicamentelor, etc, pe anul 2018, depășește 300 de milioane de lei. Suma echivalează cu bugetul unui oraș.

În județul nostru, în evidența Casei de Asigurări de Sănătate se află 298.205 persoane. Dintre aceștia, doar 251.446 sunt asigurați, și doar 40 la sută dintre ei, plătitori.

Anul trecut, pentru decontarea serviciilor medicale, a rețetelor, concediilor, etc, CAS BN a cheltuit 326.627.430 lei, cam cât bugetul alocat unui oraș, pe un an de zile.

Cele mai mari cheltuieli au fost cu bolnavii cronici. Iar problema mai mare e că aceștia sunt diagnosticați la vârste mult mai mici.

În top sunt bolnavii de pe oncologie și cei cu diabet. Acestea sunt în top și în creștere. S-a observat o creștere a numărului de pacienți și o scădere a mediei de vârstă. Dacă înainte, diabetul de tip II se depista la persoane peste 50 de ani, acum sunt pacienți diagnosticați cu acest tip de diabet chiar și cu vârste sub 40 de ani. Și tratamentele sunt scumpe, iar dacă se descoperă mai devreme, automat și perioada de tratament e mai lungă”, a explicat Camelia Ilișuan, președintele CAS BN.

În 2018, cheltuielile cu pacienții din ramura oncologică s-au ridicat la 9.362.119 lei. Pentru diabetul zaharat s-au cheltuit 3.645.737 lei pentru cei dependenți de insulină, 3.871.595 lei pentru cei ce fac tratament medicamentos și 8.628.546 de lei pentru cei care urmează tratament mixt.

Cheltuielile sunt tot mai mari, nu neapărat numai pentru că e în creștere și numărul de bolnavi. Dar au apărut tot felul de servicii medicale noi, medicamente sau analize care acum sunt decontate, etc. Populația încă nu e educată pe prevenție și poate va trebui să treacă o generație până când să putem spune că funcționează prevenția și la noi. Sunt atâtea servicii decontate. Dar la noi nu este nicio sancțiune dacă oamenii nu își fac verificări periodice. Și atunci omul nu e educat pe prevenție”, a conchis Camelia Ilișuan.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.