0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

INEDIT! „Pădurea comestibilă” – proiectul inovator pus pe picioare de un liceu și o asociație

O asociație, sprijinită de un liceu din Bistrița, se pregătește să planteze „pădurea comestibilă” un proiect inovator, în care vor să îi implice pe bistrițenii care iubesc natura. Proiectul este susținut de Institutul de Cercetare în Permacultură din România și sponsorizat de Kaufland România.

Asociația Ruralis, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Agricol Bistrița pun pe picioare toamna aceasta un proiect cu totul inedit. Este vorba despre prima „pădure comestibilă” din județ.

În acest proiect sunt implicați și bistrițenii pasionați de natură sau cultivarea și îngrijirea plantelor. Bistrițenii interesați sunt așteptați să planteze alături de voluntarii asociației primii 50 de pomi fructiferi, meri și peri, care vor fi baza viitoarei Păduri Comestibile.

Fiecare dintre cei prezenți vor planta cel puțin un pom și își vor lega numele de el. Inginerul horticol, de la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură  Bistrița, Forrai Attila, care este și furnizorul materialului săditor, va fi alături de cei implicați în proiect. Astfel, cei prezenți vor beneficia de informații cu privire la tehnicile de plantare pomi și arbuști fructiferi în Pădurea Comestibilă.

„Dar ce este o pădure alimentară/comestibilă comunitară? O pădure de hrană care imită modelele spațiale și funcționale ale unui ecosistem forestier natural. Termenul de pădure alimentară/comestibilă semnifică o comunitate extrem de integrată de plante care furnizează produse comestibile. Crearea unei păduri comestibile după structura unui ecosistem forestier tânăr, în locuri publice, este ideală din două motive:

  1. poate produce în mod durabil hrană în zone limitate, ceea ce poate contribui la satisfacerea cererii tot mai mari de produse locale sănătoase

2. pe măsură ce vegetația se maturizează, poate crea un cadru împădurit, asemănător parcului, oferind un spațiu natural plăcut unde membrii comunității se pot aduna. Chiar dacă producția de alimente dintr-o pădure comunitară scade, pădurea oferă încă spațiu verde valoros în mediile urbane aglomerate”, explică reprezentanții Asociației Ruralis.

Proiectul este beneficiarul programului de finanțare „Creștem Grădinescu” coordonat de către Institutul de Cercetare în Permacultură din România și sponsorizat de Kaufland România.

Săptămâna viitoare va avea loc prima întâlnire organizată de asociație cu bistrițenii interesați să ia parte la proiect. Mai multe informații despre proiect vor fi postate zilele următoare pe pagina de Facebook a acestuia.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...