A lucrat ani de zile în învățământ, iar apoi a plecat în Germania. Dar pasiunea de a lucra cu copiii și a-i învăța, nu i-a dispărut. Apoi, a apărut o ocazie de a preda limba română copiilor românilor din zona Nürnberg. Și cu drag renunță la timpul ei liber pentru a face asta. Fără să primească nimic în schimb, decât zâmbete de copil și recunoștință…
Claudia David este o bistrițeancă plecată de ani buni în Germania. A lucrat în sistemul educațional, iar această pasiune a urmărit-o mereu. Așa că a făcut tot ce i-a stat în putință să intre în sistemul educațional nemțesc.
„Eu sunt învățătoare de meserie. Am lucrat în Bistrița și în împrejurimi 13 ani în învățământ (doi ani ca educatoare și 11 ani ca învățătoare) înainte de a mă muta în Germania. Am iubit această meserie, iar dorința de a preda, de a fi în mijlocul copiilor mai mari, de școală, m-a urmărit toți acești ani. Aici, după anul de integrare (octombrie 2007- iulie 2008) am reușit să mă angajez la o firmă ca pedagog, un fel de «after school» unde am profesat aproape patru ani (decembrie 2008 – august 2012), între timp primind recunoașterea ca educatoare aici. Iar din 2012 lucrez ca educatoare la un centru familial din Nürnberg”, ne-a povestit Claudia David.
În 2018 s-a alăturat Centrului Cultural Româno – German de ajutor și integrare Dumitru Dorin Prunariu din Nürnberg. Iar când directorul Ionela van Rees Zota a propus o „școală românească” în cadrul Centrului, Claudia David nu a mai stat pe gânduri. Momentan e singura care se ocupă de așa ceva în cadrul Centrului, „ceilalți colegi” ocupându-se de alte domenii în care românii au nevoie.
Așa au început, anul trecut, pe 29 octombrie, cursurile de limba română.
„Am avut 10 copii care au frecventat cursul. Din luna februarie, 3 copii s-au retras din cauza distanței prea mari pe care o aveau de parcurs. Am terminat cursul cu 7 copii. Cifrele nu sunt mari. Dar e un început” ,a explicat bistrițeanca.
Cursurile sunt gratuite, Claudia rupându-și din timpul ei liber. Deja are cereri pentru cursurile ce vor începe la toamnă și speră să-și poată gestiona timpul în așa fel încât să se poată ocupa și de grupa cu care a început în octombrie, dar și de noua grupă ce se va forma.
Au fost momente când a fost greu, când a fost tentată să renunțe, dar, până la urmă, văzând interesul părinților și bucuria copiilor, a continuat și e dispusă să o ia de la capăt.
„În orice caz, copiii și eu am avut o mulțumire imensă în momentul în care, la sfârșitul cursului, au reușit să scrie prima lor „scrisoare” în limba română. O scrisoare de mulțumire către părinți pentru faptul că i-au înscris la acest curs. Și cu bilanțul, ce le-a plăcut lor cel mai mult”, a mai povestit Claudia David.
Din toamnă, așadar, o va lua de la capăt, tot cu drag și entuziasm. Iar puterea de a face acest lucru îi e dată de o singură persoană.
„Cel mai important pentru mine e faptul că soțul meu m-a susținut în tot ceea ce am facut. Datorită lui am reușit și aici să lucrez cu copiii, ceea ce mie îmi era imposibil de conceput datorită limbii”, a concluzionat bistrițeanca Claudia David.