La câțiva kilometri de Bistrița se fac pregătiri intense pentru a reinventa un gust de mult apus. E vorba de mezeluri, cu gustul din copilărie, din carne multă și fără chimicale. Se vor folosi animalele sătenilor din zonă. Iar preparatele vor ajunge chiar și la români de peste graniță.
S-a hotărât să rămână la Bistrița și să se implice în comunitatea locală. Chef Dănuț Lihat are mai multe proiecte în plan. Puteți reciti despre ele aici:
INEDIT: Un bucătar din Bistrița a gătit carne de crocodil, zebră și un pui Lamborghini!
Mai mult, acesta dorește să deschidă o fabrică de mezeluri. Dar nu orice fel de mezeluri.
”Vreau să prepar mezeluri cu gustul din copilărie! Gustul ăla autentic. Cu gustul tradițional. Am accesat un start-up, iar locația va fi în Ruștior” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, chef Dănuț Lihat.
Materia primă vor fi…animalele sătenilor.
”Acolo în zonă sunt oameni care au multe animale. Și atunci voi cumpăra de la ei. Astfel, voi face mezeluri, cârnaț și alte preparate din carne de porc, oaie, vacă. Bineînțeles, vreau să prepar și sortimente din vânat: mistreț, căprioară, urs, tot ce pot cumpăra” a mai spus chef-ul.
Demersurile pentru pregătirea fabricii sunt în toi. Așa că Dănuț Lihat speră ca în primăvară să o poată deschidă. Fiind un împătimit al provocărilor, și startul în această afacere îl va face într-un mod atipic celor ce pornesc o afacere.
”Vreau să deschid fabrica la Ruștior. Mă gândesc să fac și un magazin de prezentare la Bistrița. Dar deja am vorbit cu mai multe firme care au depozite în țară, ca să le vând și lor. Totodată, am vorbit și cu cei ce au magazine românești în străinătate. Le-am propus o colaborare și au fost de acord. Astfel lansarea mezelurilor pe piață nu se va face numai în județ ci și în plan național și internațional” a explicat Chef Dănuț Lihat.
Nu are emoții, știind că preparatele sale sunt apreciate. A mai făcut mezeluri sau diferite preparate din carne pe care le-a testat în restaurantele unde a lucrat, iar feedback-urile au fost pozitive.
Conform chef-ului, prepararea mezelurilor tradiționale, cu gustul de altă dată, nu e ceva greu. Doar că nu ”rezistă” atât de mult ca și celelalte.
”Să prepari mezeluri tradiționale e cel mai ușor. E cel mai simplu. Voi folosi sare, piper și ierburi aromate. Nu nitriți, nu alte chimicale. Într-adevăr, termenul de valabilitate pentru aceste preparate e de doar două- trei săptămâni. Dar gustul nu se compară” a spus chef Dănuț Lihat.
Fabrica de la Ruștior va avea doar 5 angajați, dar va ajuta întreaga comunitate.
FOTO: Ilustrativ – Pinterest