O inedită expoziție cuprinzând obiecte și documente ale culturii arabe va fi inaugurată săptămâna viitoare, la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.
„Contribuția știintei arabe la dezvoltarea științei în general a fost enormă. Arabii au fost transmițătorii, și în multe cazuri chiar salvatorii, științei grecești pe care au continuat-o și au dezvoltat-o timp de peste 5 secole.
În orașul Toledo, grupul așa numiților traducători toledani au făcut cunoscute pentru prima dată lumii occidentale scrierile lui Euclide, Ptolemeu, Hipocrate, traduse din arabă în latină.
Doar unui singur traducător – Gherardo da Cremona (sec. XII) – i se datorează versiunile în latină a peste 87 de tratate de medicină, astronomie, fizică, matematică și filozofie.
Universitatea din Cordoba, în secolul al X-lea (perioada califatului) a constituit cel mai strălucit centru al lumii intelectuale din întreaga lume a timpului. Iar Califul al-Hakam II (961-976) a achiziționat pentru biblioteca sa peste 100.000 de opere și manuscrise. A trimis agenți care să le achiziționeze până în îndepărtata Bukhara…”, a explicat Cornelia Vlașin, directoarea Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.
Inedita expoziție va fi inaugurată la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud marți, 10 octombrie, de la ora 11.30. „Atunci vom vernisa împreună expoziția Din lumea lui Aladin – documente și obiecte ale culturii arabe. Mulțumim domnului Florin Coșoiu pentru că este alături de noi cu obiecte din impresionanta sa colecție”, au mai transmis organizatorii.