Precursor al muzeului modern, cabinetul de curiozităţi este prima dată organizat în camere foarte aglomerate. Este spațiul supranatural împânzit de artefacte: colecţii enciclopedice din domeniile geologiei, istoriei naturale, artei, etnografiei…
Cabinetul de curiozități este menţionat pentru prima dată în 1599, de Ferrante Imperato în Dell’Historia Naturale.
Caracterizat de un amestec haotic populat de reprezentări oculte, magice, ciudăţenii şi rarităţi, acest spaţiu găzduiește picturi, monede, arme, cranii, grafică, pumnale, sânge de dragon, geme, cristale, insecte, semințe, plante, scoici, oase de spiriduş, blănuri… Este, practic, un microunivers al lumii vii pe care oamenii de ştiinţă ai secolelor XVI-XVII începeau să îl descopere.
„Cabinetul de curiozităţi în cutie propus de noi este un loc în care vizitatorul va cunoaşte atmosfera şi se va familiariza cu conceptul iniţial.
În acest cadrul vom prezenta periodic un obiect din patrimoniul muzeului nostru.
Am încercat reconstituirea unui spaţiul fascinant şi exotic şi propunem ca prim obiect documentat o cahlă din atelierele meşterilor ceramişti saşi din Bistriţa. Vă invităm să aflaţi amănunte la muzeu!”, au transmis cei de la Muzeul Județean din Bistrița.