Dacă în trecut ne-a surprins prin spontaneitate și nonconformism – săptămâna viitoare (în 11 iulie, de la ora 18:00, la Casa Argintarului) vom avea parte de o nouă experiență de viață provocatoare propusă de Michel Vinay – artistul vizual născut în Franța, dar stabilit de ani de zile la Bistrița.
Pentru că expune destul de rar, nu aveți voie să ratați ocazia de a admira lucrări inedite, realizate în tehnici diferite, pictură și obiect – anunță voluntarii Asociației pentru Resurse Francofone Active (ARFA), organizatorul evenimentului, alături de Consiliul Județean și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
„Este un dar de suflet pentru bistriţeni, dar și pentru francezii de pretutindeni care vor celebra în 14 iulie Ziua Națională a Franței. La vernisajul din 11 iulie va susține un microrecital și nepoata artistului – Alexa Dragu”, au mai anunțat membrii ARFA.
„Michel Vinay este el în sine o lucrare, cu întregul lui traseu sinuos în care ne atrage ca-ntr-o capcană…”, mărturisea pictoriţa Georgiana Vrânceanu Cotuţiu, cu prilejul unei expoziții mai vechi.
Într-un interviu acordat poetei Adriana Barna, Michel Vinay admitea că întreaga sa muncă de creație, expusă în Franța sub pseudonimul Remy Orion, continuă și la Bistrița, cu mai multă libertate.
„Continui aici ceea ce am început în Franța, dar cu mai multă libertate. Am început să pictez destul de tânăr, în sufrageria bunicului meu. Prima lucrare expusă a fost o pictură pe un panou de lemn de 4 m lungime. Un an mai târziu, pe la 17 ani, am primit premiul pentru categoria tineri pictori la Salonul Sud Est din Lyon, expoziția anuală. Am lucrat pentru un atelier de creație pentru modele de imprimeuri pe mătase, Lyon fiind capitala mătăsii la acea vreme.
Cred că am simțul compoziției și al echilibrului. Am făcut parte din echipa Centre d’Art et de Plaisanterie din Monbéliard, un centru cultural unde am văzut expoziții nonconformiste și am întâlnit pictori renumiți din lumea întreagă. Uzinele Peugeot, care sunt la Monbeliard, organizau în fiecare an Revelionul Șurubelor cu ținută obligatorie auriu și negru. Noaptea avea loc o defilare a mașinăriilor bizare inventate și create de artiști. Am primit Premiul pentru Estetică cu Statuia Libertății de 4m înălțime… ”, își amintește Michel Vinay în interviul acordat Adrianei Barna.
Ce vom admira pe 11 iulie, la Casa Argintarului…?
Michel Vinay va oferi publicului, în primul rând o nouă provocare spre introspecție: „Este o temă recurentă în arta mea. Moartea, timpul care trece, descompunerea, vanitatea condiției umane…”, explică artistul care s-a lăsat cucerit și de Casa Argintarului, în care va expune de această dată.
Este un spațiu generos și familiar care plutește în atmosferă. Casa Argintarului emană o anumită energie pozitivă – exact ca și casa artistului Michel Vinay: „Cred că lucrările și casa își vor vorbi, își vor ține de urât noaptea…”, a mai spus Michel Vinay.
„De ce creez? Deoarece creația mă echilibrează, inconștient. Mă ajută să supraviețuiesc într-o manieră non-carteziană. Mă ajută să evadez și să-mi sublimez spaimele. Dar arta continuă să trăiască în mine chiar dacă nu lucrez perioade mai lungi. În viața de zi cu zi esteticul mă ghidează, privesc totul cu un ochi de artist… Să luăm viața ca pe o farsă și arta în serios, spunea cineva… Cât despre tinerii artiști – să nu se gândească prea mult, ci să acționeze liber, fără rețineri. Timpul își va spune cuvântul…”, a conchis artistul în același interviu.