Potrivit primarului Gabriel Lazany e o misiune aproape imposibilă pentru Primăria Bistrița să reabiliteze înșiruirea de case monument-istoric Sugălete, asta pentru că sunt nu mai puțin de 93 de proprietari, care, toți trebuie să-și dea acordul pentru lucrări. Municipalitatea a identificat deja jumătate dintre proprietari.
Prezent la Bistrițeanul Live, primarul Gabriel Lazany a precizat că marea problemă cu reabilitarea complexului Sugălete este numărul mare de proprietari, care trebuie să își dea acordul pentru lucrările de intervenție.
„La Sugălete este o problemă. Nu a spus-o nimeni. Complexul Sugălete e un ansamblu de 17-18 case care au 93 de proprietari. Legea este foarte proastă. Primăria are posibilitate, are sursă financiară, să reabiliteze acest complex monument-istoric, dar legea spune că pentru a se scoată autorizație de construire trebuie acceptul tuturor proprietarilor. Am reușit să identificăm 48 din 93, ne-au dat declarații, ne-au dat acceptul să îi reprezentăm în reabilitare. Restul, plecați din țară în America, în Spania, nu îi găsim pe proprietari. (…) La Sugălete ne-am fi apucat de lucru, dar nu putem să scoatem autorizația de construire pentru că nu găsim proprietarii. Sunt de făcut intervenții la pod, pe proprietatea oamenilor și nu poți intra fără acceptul lor”, a explicat primarul Gabriel Lazany.
Acesta a mai spus că intenționează să poarte o discuție cu parlamentarii județului pentru a face o modificare legislativă în acest sens, care să vizeze imobilele monument-istoric. Autoritățile locale să fie obligate să le reabiliteze pentru a evita prăbușirea, iar proprietarii obligați să accepte.
„Lucrurile ar trebui simplificate din punctul acesta de vedere. Astfel rămâne o ruină dacă ne lovim de tot felul de chichițe legislative. Același lucru e și pe centrul istoric”, a completat edilul.
Emisiunea la care a fost prezent Gabriel Lazany o puteți urmări mai jos:
Uite asa vorba Primarului si em m-am lovit de chichite administrative date de statul roman prin primarie de am ramas de 18 ani fara eliberarea AUTORIZATIEI de construire facuta pe terenul meu nu al statului cu toate actele si avizele la zi si cu Autorizatia platita in 2007.
Vorba domnului Primar.
Da numa cat am suduit de pomana si am vrut sa-i fac pe angajati sa priceapa despre actele mele de proprietate foarte bune si in prezent recunoscute de Judecatorie si Tribunal.
Acuma totul este gata. Astept intrarea in LEGALITATE dar mai dau bani la greu.
leagea data de noiste sudisti, pentru ca sa jupoaie de pe cei vare muncesc.
In Imperiul Ungar , asa blamatul imperiu, care a tiparit primul ,Biblia in limba romana pt romani , era o lege , ca daca iti dadea pamint sa iti faci casa , 7 ani , nu plateai impozit pe casa, terenul aferent. Asa cinstiti erau ca recunosteau ca tu faci niste cheltuieli. In drept, autoritatile pot intervenib fara autorizarea proprietarului in orice domeniu, daca aceasta se face pt conservarea bunlui sau protectia bunurilor a proprietarilor.
faceți hotarire de CL, caci acele case se degradeaza, si distrug istoria orasului, si nu le repari, le protejezi prin lucrari de fata, intariri etc, PROTEJEZI PATRIMONIUL CULTURAL SI ISTORIC AL ORASULUI: AI DREPTUL SA FACI ASTA
IN VENETIA; DACA NU STII; ACOLO NU AI VOIE SA PUI O TENCUIALA LA CASA; CHIAR DACA A CAZUT: ANUNTI PRIMARIA; SI VIN SPECIALISTII; SI DECID CE FAC : PRIMARIA PLATESTE TOT ; : Daca te apuca bitzu sa repari tu , cum vrei, te pot evacua. Tu ai cumparat casa din interior, patrimoniul cultural si istoric e al comunei
deci fa o HCL; si treci la restaurarea si conservarea monumetelor istorice , care sint casele vechi don oras , nu mai astepta pina dai de proprietari. pui anunt la judecatorie, afisaj, la primarie pe site si la revedere.
Onor Primaria poate cere instantei sa dispuna in locul proprietarilor absenti, avand in vedere urgenta lucrarilor! Poate chiar cere despagubiri de la proprietarii absenti ca nu siau desemnat un reprezentant/ administrator…. dar ma rog, greu cu primarii astia! Iar juristii Primariei…. un pic de profesionalism. Succes!