Primăria Bistrița închiriază pentru 5 ani o suprafață de teren de lângă Biserica Evanghelică, pentru amplasarea, pe timp de iarnă, a unui patinoar. Același patinoar a fost amplasat și iarna trecută, iar Instituția Prefectului a demonstrat, în instanță, că hotărârea dată de CL nu a respectat legea. Patinoarul respectiv se întinde inclusiv pe trotuar și blochează accesul în două locuri.
La ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută, consilierii și-au dat okey-ul pentru ca o suprafață de 910 metri pătrați de lângă Biserica Evanghelică să fie închiriată, timp de 5 ani, unei firme private, care vrea să amenajeze acolo, iarnă de iarnă, un patinoar.
„În vederea diversificării activităților sportive și recreative specifice sezonului rece propun închirierea terenului necesar amplasării unui patinoar artificial demontabil, prin procedura licitației publice, conform prevederilor legale. (…) Chiria lunară de pornire la licitație va fi de 3.200 de lei/lună, calculată la valoarea chiriei aferentă anului 2023 la contractele similare, indexată cu indicele de inflație la nivelul anului 2024”, se arată în proiectul de hotărâre.
Proiectul a fost propus de primarul Ioan Turc, pe final de mandat… Se pare că patinoarul respectiv va fi amplasat inclusiv pe trotuar și va bloca accesul în două locuri. Proiectul a fost aprobat, un singur consilier local votând împotrivă, iar doi alegând să se abțină.
Judecătorii au decis că HCL-ul prin care funcționa patinoarul nu respectă legea
În ianuarie 2024, Instituția Prefectului trimitea o plângere la Primăria Bistrița prin care cerea revocarea hotărârii de Consiliu Local prin care funcționa patinoarul, pe motiv că nu respectă legea, identificând mai multe probleme de legalitate.
Cum Consiliul Local s-a făcut că plouă, Instituția Prefectului s-a adresat instanței, iar la mijlocul verii a și obținut câștig de cauză, reușit să revoce hotărârea de Consiliu Local prin care funcționa patinoarul.
„Prin actele de motivare precum și în certificatul de urbanism se menționează faptul că regimul juridic al terenului are categoria de folosință „drum/curți construcții”, fără a fi specificată întinderea suprafeței care are categoria de folosință „drum” ce va fi afectată de amplasarea construcției provizorii, astfel că, ocuparea suprafeței de teren care are categoria „drum” cu o construcție provizorie, încalcă prevederile art. 43 litera e) din Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, prin care se prevede: „Pe drumurile publice sunt interzise: e) ocuparea, sub orice formă, a părții carosabile, a acostamentului, a zonei de siguranță a podurilor, a stațiilor mijloacelor de transport în comun, a spațiilor de control sau serviciu ale administratorului drumului, a șanțurilor, a trotuarelor, a pistelor și a zonelor de siguranță ale drumului, precum și afectarea stării de curățenie a acestora”, se arată în plângerea Instituției Prefectului din ianuarie.
Mai multe despre acest subiect puteți citi mai jos:
La o lună de la pronunțarea instanței, primarul Ioan Turc sfidează încă o dată Instituția Prefectului și instanța și propune închirierea terenului pentru 5 ani. Nu este încurcat nici de faptul că întreaga zonă este inclusă într-un alt proiect de regenerare urbană și că urmează să se desfășoare diverse lucrări acolo.