Tot mai mulți angajați își doresc locuri de muncă remote. Pandemia a sădit și mai mult această idee, prin munca de acasă. De ce? Pentru că, evident, această variantă vine cu o serie de libertăți. Prin urmare, viitorul pare că se îndreaptă tot mai mult spre munca flexibilă și de un spațiu de muncă reconfigurat.
Companiile au devenit tot mai flexibile, iar 35% dintre ele sunt dispuse ca în următoarele 12 luni să continue practica muncii de la domiciliu chiar și mai mult de 4 zile pe săptămană.
Pe de altă parte, specialiștii în resurse umane consideră că perioada de „work from home” este doar un miraj. Aceștia cred că de îndată ce companiile vor sesiza că productivitatea crescută nu are ca fundament acest aspect, angajații vor reîncepe să se prezinte tot mai des la birou.
Aspectul acesta este întărit și de faptul că în esență suntem ființe umane și oricat de bine ne-ar fi în confortul casei, interacțiunea cu colegii are rolul ei. Se preconizează că, din motive de sănătate specifice ultimei perioade, numărul deplasărilor de serviciu va scădea considerabil.
Locul acestora va fi luat de videoconferințe, care s-au dovedit a fi extrem de eficiente și au devenit modalitatea organizatorică favorită în interiorul companiilor.
Este evident că plaja locurilor de muncă se reîndreaptă spre alte meleaguri. Viitorul se îndreaptă tot mai mult spre digitalizare și automatizare. Totodată, se preconizează că pană în anul 2030, vor exista tot mai multe meserii care acum, în 2021 ne sunt necunoscute. Acesta este rezultatul unei ere hipertehnologizate. Ca atare, se estimează că pană la finalul deceniului, 10% din joburile actuale, vor fi automatizate.
Medicina și sănătatea publică este domeniul care a avut succes printre elevi mereu. Sistemul medical a fost și este la mare căutare, fruntaș în topul dorințelor de carieră.Un ultim studiu realizat, susține că pană în 2026 vor fi deschise 438.100 de poziții noi pentru asistenți medicali.
Competențe necesare pentru job-urile viitorului
Viitorul totuși ne indică o serie de meserii noi, la început de drum în zilele noastre. Competențele absolut necesare pe viitor, vor fi :
- Sense-marketing – necesită abilitatea de a determina înțelesul profund sau semnificația subiectului exprimat. Această semnificație nu poate fi codată de un computer.
- Inteligența socială – presupune conectarea cu alte persoane într-un mod complex și direct. Angajații cu acest tip de inteligență vor simți emoțiile celor din jur, și vor adapta gesturile și cuvintele în funcție de cadru și tonalitățile interlocutorilor.
- Competența interculturală – abilitatea de a lucra în medii culturale diverse. Ca urmare a globalizării, suntem expuși la situații de acest gen.
- Gândirea computațională – Sau New Media Literacy, evaluează și creează conținut pe baza formelor new media, folosite ulterior în comunicarea persuasivă. Noua generație va deveni fluentă în new media. Videoclipurile astfel vor lua locul prezentărilor Power Point.
Acestea sunt o serie de abilități folositoare noului deceniu. Dar, cu siguranță cele clasice, precum comunicarea sau organizarea, vor ocupa în continuare un loc foarte important, indiferent de direcția în care ne îndreptăm.
„Munca de acasa ” nu prea este agreata de patroni… ptr ca ” la serviciu” … salariatii sunt pusi sa faca si „alte activitati „… care nu sunt cuprinse in ” fisa postului ( pe care liveralii amu au desfiintzat-o ) … si pe care trebuie sa si le fara onor domnu’ patron … cu membrii lui de familie !
De fapt aceasta guvernare capitalisto-burghezo-mosiereasca, a reusit 2 LUCRURI GROZAVE si anume , sa-i tina ” la lucru ” pe hodorogi pana-i duc pompele funerare direct in coparseu ( pana la 70 de ani ) si desfiintzarea fisei postului, prin care patronul poate taia si spunzura fara sa raspunda de ceea ce ” da ordin sa se faca ” … ptr ca ” el are angajati „… care sa ” intre in puscarie ptr el ” – salariatul avand 2 variante, ori executa si intra in puscarie, ori nu executa si este dat afara . GROZAVA MMODIFICARE !