1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Începe şcoala! Cu entuziasm şi bucurie, măcar în prima zi

„E bine ca orice an școlar să înceapă plin de entuziasm. Prima zi de școală trebuie să fie cu multă bucurie. E adevărat că structura anului școlar dată prin ordinul de ministru 3191, față de anii anteriori, este ușor dezechilibrată ca dimensiune…”, a subliniat Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. Care sunt noutăţile şi provocările acestui an şcolar:

Anul şcolar 2019 – 2020 debutează luni, 9 septembrie, iar Camelia Tabără, inspectorul şcolar general al ISJ Bistriţa-Năsăud ne-a transmis care sunt noutăţile şi provocările cu care ne vom confrunta în următoarele luni:

Am atenționat pe toată lumea. Structura anului școlar dată prin ordinul de ministru 3191, față de anii anteriori, este ușor dezechilibrată ca dimensiune. Semestrul I înseamnă doar 15 săptămâni până la vacanța de Crăciun, cu teze care trebuie date până în 29 noiembrie„, a punctat Camelia Tabără.

Din această perspectivă, inspectorul școlar Aurelia Dan a și recomandat tuturor școlilor să-și fixeze Săptămâna Altfel în al doilea semenstru.

Elementul esenţial: Un ritm alert, o perioadă minimă de acomodare

Camelia Tabără le-a recomandat directorilor de școli din Bistrița-Năsăud să se asigure că obligatoriu de marți începe predarea. Șeful Inspectoratului Școlar Județean speră ca până la sfârșitul săptămânii viitoare să fie gata cataloagele și carnetele, iar formațiunile de studiu și încadrarea să fie stabilizate, fără niciun fel de întârziere.

La o disciplină cu patru ore pe săptămână, un elev trebuie să aibă 4 note plus teza, de cele mai multe ori. Deci e clar că va fi un ritm alert. Nu ne putem permite o perioadă prea lungă de adaptare… Din punctul meu de vedere acesta ar fi elementul esențial…„, ne-a explicat Camelia Tabără.

Ieri, la sediul Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud s-a desfășurat și o videoconferință: cei din Ministerul Educaţiei au atras atenţia că prioritară este securitatea copiilor în şcoli.

Am fost atenționați, ca de fiecare dată, să avem în vedere tot ce ține de sănătate și securitate în muncă, tot ce ține de siguranța copiilor în spațiile școlare și în jurul acestora… De altfel, am şi avut nenumărate întâlniri la Prefectură și cu reprezentanții celorlalte instituții abilitate. Toată lumea își dorește condiții securitare pentru elevi„, a admis Camelia Tabără.

1% dintre cei care vor preda la clasă – suplinitori necalificaţi

Tot ieri, la Inspectorat, s-a desfăşurat și ultima ședință publică în care s-au încadrat suplinitori calificați și necalificați… „Am avut şi anul trecut un procent de aproximativ 1% de suplinitori necalificaţi. Nu în sensul că nu ar avea studii, ci că nu sunt calificaţi să ocupe postul respectiv. Ei au dreptul să intre la catedră, in extremis, dacă nu se ocupă posturile cu alți profesori…„, a recunoscut Camelia Tabără.

O situaţe centralizată va fi disponibilă însă abia săptămâna viitoare. „De luni sperăm să se definitiveze şi orarul școlilor și să se intre cât mai rapid în cursurile propriu-zise… Joi sperăm să avem şi primele evaluări foarte concrete şi realiste asupra numărului de elevi„, a afirmat şeful ISJ:

Grădiniţe noi, la Piatra Fântânele, Bozieş şi Spermezeu

Pentru că numărul de preşcolari a permis acest lucru, în Consiliul de Administraţie a fost aprobată şi reînfiinţarea unor grădiniţe. Este vorba de trei structuri din Piatra Fântânele, Bozieş şi Spermezeu. „Vor fi şi clase care vor dispărea şi se vor reorganiza, pentru că numărul elevilor a scăzut sub pragul minim. Dar până când se definitivează transferurile, nu avem o situaţie exactă…”, a explicat Camelia Tabără.

Noutăţi în anul şcolar 2019 – 2020

Legea prevede ca toate metodologiile pentru examenele naționale să fie publicate până la 1 septembrie. Noutatea acestui an şcolar este faptul că la liceu va exista baremul și pragul notei 5 – a mai subliniat şeful Inspectoratului Şcolar.

Despre acest subiect, Bistriţeanul.ro a scris aici:

Adio liceu, bine te-am găsit școală profesională!

Din punctul meu de vedere nu este mare lucru. Şi în acest an, am avut 35% din locuri pentru școlile profesionale. Cumva lucrurile se reglează de la sine„, a mai spus Camelia Tabără.

Inspectorul general consideră că, pe undeva este firesc ca aproximativ 40% dintre elevi să ajungă la şcoala profesională, acesta fiind şi procentul copiilor care nu iau 5 la Evaluarea Națională.

Dar situaţia nu este deloc încurajatoare.  „Nu este un lucru bun, cu care să ne lăudăm. Se generează așa-numita slecție negativă. Nu este în regulă să ajungi la școala profesională doar pentru că nu ai reușit să iei 5 la Evaluare. Bine ar fi să ajungi acolo pentru că cineva ți-a spus că ai aptitudini. Pentru că este excelent să fii un bun meseriaș și să-ți câștigi cinstit pâinea…„, consideră Camelia Tabără.

Inspectorul general speră ca, în timp, şi şcolile profesionale să fie apreciate la justa valoare, drept instituţii onorabile şi consistente. „În acest an școlar ne-am propus și noi o preocupare cu mult mai intensă a consilierilor, a diriginților și a tuturor profesorilor vis-à-vis de identificarea opțiunilor, a intereselor și aptitudinilor elevilor, astfel încât ei să aleagă în cunoștință de cauză…„, a mai spus Camelia Tabără.

Foto – Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...