2.9 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Încă un colegiu național în Bistrița, din septembrie!

Bistrița se va putea lăuda din septembrie, cu încă un colegiu național în care învață deja aproximativ 400 de elevi și care speră să se ridice curând la prestigiul unor colegii cu tradiție precum „Liviu Rebreanu” sau „Andrei Mureșanu”: „Valorificăm, practic, rezultate excepționale într-un titlu onorific…”

Consiliul Administrativ al școlii are o fire mai competitivă, probabil, în acest an, pentru că încă din semestrul I am hotărât, într-un consiliu de administrație, să începem procedura pentru acordarea titlului de colegiu național, care să fie oarecum la nivelul celor de la „Liviu Rebreanu” sau „Andrei Mureșanu”… Toate au conspirat cumva armonios și minunat pentru ca acest lucru să fie posibil, consilierii locali și-au dat deja acordul în acest sens, din cei 21 de consilieri, 20 au votat pentru acordarea titlului, în ultima ședință de Consiliu Local… Văzându-i pe colegii mei, profesorii de muzică, că aduc atâtea premii la concursurile naționale și la olimpiade, ca și profesorii de la cultură generală, de altfel, care au obținut o serie de rezultate excelente, am decis să facem pasul decisiv… Este păcat să nu valorificăm toate aceste rezultate excepționale într-un titlu onorific pe care îl merităm, credem noi…”, a explicat directoarea Raluca Roxana Mărginean pentru Bistrițeanul.ro.

În nota de fundamentare pentru acordarea titlului de colegiu național care va fi trimisă Ministerului Educației Naționale, se precizează că imobilul în care se desfășoară cursurile actualului liceu de muzică are o istorie de peste 125 de ani, clădirea fiind concepută ca unitate de învățământ încă din anii 1893-1894 după planurile arhitectului vienez Frolisch.

Scurt istoric

În 1919 în clădirea de pe Odobescu funcționa Școala civilă de stat românească de băieți, iar în 1923, prin adresa nr. 6889 Ministerul Instrucțiunii înființează aici Liceul românesc „Alexandru Odobescu”, instituție în care avea să înceapă studiile primare însuși Tudor Jarda – patronul spiritual al actualului liceu de muzică.

Primul director al instituției a fost profesorul de matematică Emil Domide, fost director al liceelor din Năsăud și Sighetul Marmației, procesul de învățământ fiind întrerupt în 30 august 1940, în urma Dictatului de la Viena, pentru patru ani.

În 1946, conform unei adrese a Inspectoratului Regional Cluj, a fost înființată aici Școala Primară Mixtă „Solomon Haliță”, iar în 1948, Ministerul Învățământului ia decizia ca  școala să treacă „cu întreaga zestre și populație școlară la Școala primară de fete din localitate, contopindu-se cu aceasta sub denumirea de Școala Primară Mixtă Nr. 2, sub conducerea unei singure direcțiuni” – ulterior aceasta devenind Școala Generală Nr. 2.

Odată cu reorganizarea teritorială a României din anul 1968, a fost emisă și o hotărâre de Consiliu de Miniștri prin care s-a dispus înființarea Școlii Generale de Muzică și Arte Plastice pe strada Alexandru Odobescu Nr. 4, care a început să funcționeze efectiv din 1 septembrie 1969, cu 30 de elevi în clasa I de muzică, coordonată de o învățătoare pentru cultură generală, trei profesori de vioară și doi profesori de pian, directoare fiind pe atunci profesoara Floarea Sfechiș.

După 50 de ani de învățământ specializat de muzică…

În septembrie 2009, Liceul de Muzică a primit denumirea oficială a celui mai reprezentativ muzician al județului, profesorul Tudor Jarda, iar din septembrie 2013, prin două hotărâri de Consiliu Local își va muta sediul de la Nr. 4 la numărul 8, în fosta Școală Generală Nr. 2 – moment în care a și preluat bogata istorie a clădirii monument istoric în care și-a început activitatea Școala maghiară regească de stat, în 1893.

Din septembrie 2014, instituția și-a diversificat oferta educațională prin apariția profilului Pedagogic, de-a lungul anilor instituția devenind cunoscută pe plan național, grație performanțelor și rezultatelor obținute de elevii care au învățat aici: în ultimii 10 ani elevii de aici au obținut 140 de premii internaționale și peste 360 de premii I, II și III la olimpiadele și concursurile naționale.

Am preluat toată istoria veche a primului liceu românesc, înființat în 1923, căci altfel rămânea în aer. A cui este dacă nu a celor care sunt și învață aici, în clădire…? Am depus toată documentația necesară la Inspectoratul Școlar Județean, care o va trimite mai departe către Ministerul Educației, până în 15 iunie. Vom intra cu titlul de colegiu național din septembrie… Este un titlu de noblețe care ne valorifică munca… Probabil nu din prima, dar sper ca după 2, 3 ani să ajungem să fim priviți ca având același prestigiu de care se bucură acum «Liviu Rebreanu» sau «Andrei Mureșanu»…”, a mai precizat Raluca Mărginean pentru Bistrițeanul.ro, adăugând că în momentul de față, în liceu procesul de învățământ rulează la nivel maxim, aici urmând cursuri de specialitate aproximativ 400 de copii.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...