Nu avem dreptul să ascundem realitatea sub preş. Este vorba despre o problemă gravă cu care se confruntă comunitatea din Bistriţa: consumul de droguri în jurul şcolilor sau în şcoli. Prefectul a comparat fenomenul cu un val de tsunami.
Nu avem dreptul să ascundem realitatea sub preş – a avertizat prefectul Stelian Dolha, referindu-se la cazul elevului de liceu care a ameninţat cu cuţitul o vânzătoare din Bistriţa.
Despre acest subiect, puteţi reciti accesând linkurile de mai jos:
VIDEO EXCLUSIV: Tupeu! Vânzătoare trântită la pământ, cu cuțitul la gât
Adolescentul care a atacat cu cuțitul o vânzătoare a fost reținut
„În zona învăţământului, avem un singur articol pe care îl putem invoca în ceea ce-l priveşte pe elevul de la Rebreanu: acte huliganice în şcoală şi în afara şcolii. Atât şi nimic altceva. Aşteptăm să vedem care este finalul anchetei. Şcoala s-a sesizat. Au încercat o colaborare cu familia. Existau suspiciuni încă de anul trecut, iar elevul a fost trimis la psihologul şcolar. Din păcate, fără o avandargă a familiei – noi putem face foarte puţine…”, a mai comentat Camelia Tabără.
„În afară de problema elevului de la Colegiul Liviu Rebreanu mai avem o situaţie. Aici există suspiciunea că elevul ar fi comercializat în incinta şcolii substanţe interzise. Dar suntem blocaţi în acest caz. Avem presiunea notei la purtare, în această săptămână, şi nu am primit încă răspuns dacă este vorba despre droguri sau nu”, a recunoscut Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud.
Camelia Tabără a precizat că unul dintre suspecţi este în clasa a XII-a şi ar putea fi exmatriculat. „Direcţiunea a fost contactată de avocatul familiei. S-a solicitat să se respecte toate procedurile, pentru că toată lumea a învăţat mai nou să exploateze viciile de procedură…”
Şeful ISJ Bistiţa-Năsăud a punctat că este foarte importantă şi componenta de prevenţie: „Noi ne-am mai întâlnit în structuri mixte şi după cazul Caracal. Atunci ne-am pus problema să identificăm riscurile şi vulnerabilităţile. În 7 februarie avem inventarul copiilor cu risc de toate felurile. Atunci este finalul de semestru I, cu medii neîncheiate, probleme de situaţii şcolare neîncheiate. La nivelul judeţului, anul trecut, aproape 600 de elevi s-au aflat în această situaţie”, a mai spus Camelia Tabără.
Aceasta a adăugat că sunt minori care nu vin la şcoală. Sau care au avut un număr atât de mare de absenţe, încât nu şi-au putut încheia situaţia şcolară. Cu siguranţă sunt expuşi riscurilor de toate felurile – a mai comentat Camelia Tabără.
Comisarul șef Claudiu Jurcan, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean, a admis că sunt foarte puţine cazurile în care poliţiştii primesc sesizări concrete. „Multă lume se rezumă la nivelul de zvonuri. Nu vine nimeni să ne sesizeze ceva concret despre elevul X sau Y care face şi drege, în perimetrul şcolii sau în altă parte. La sfârşitul lunii ianuarie vom avea o diagnoză exactă a fenomenului infracţional în Bistriţa-Năsăud. Atunci se vor putea contura câteva programe de prevenire în rândul elevilor”, a mai spus Claudiu Jurcan.