Duminică va fi cea mai lungă zi din anul 2020. Asta pentru ca trecem la ora de iarnă! Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 04.00 devine ora 03.00.
Schimbarea la ora de primăvară era anunțată ca ULTIMA schimbare a orei. Cu toate acestea, măsura, discutată la nivel european, nu a fost adoptată, așa că în acest weekend trecem la ora de iarnă.
Mai exact, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 04.00 devine ora 03.00. Astfel, duminică, 25 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având..25 de ore.
În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).
CE EFECTE ARE ACEST LUCRU ASUPRA CORPULUI UMAN:
Specialiștii susțin că e nevoie de aproximativ o săptămână, două, pentru a ne adapta la ora de iarnă.
Schimbarea orei poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie.
Pe lângă modificările somnului, ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare, cefalee sau modificare apetitului.
Conform doc.ro, cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbarea orei, în special toamna, îi face pe oamenii să aibă, pentru o anumită perioadă de timp, simptome asemănătoare cu cele resimțite de cei care călătoresc și care trebuie să se adapteze la diferența de fus orar (oboseală accentuată, insomnie, tulburări digestive sau stări de confuzie).
Oamenii de știință spun că adaptarea organismului la trecerea la ora de iarnă poate dura până la patru săptămâni și că unii dintre noi nu reușesc niciodată să se adapteze acestui proces.
Trecerea la ora de iarnă poate provoca scăderi ale performanței, concentrării și memoriei, precum și oboseală și somnolență în timpul zilei.
FOTO- Alba24