-0.9 C
Bistrița
marți, decembrie 24, 2024

În plină secetă, oamenii din Delureni (Urmeniș) sunt fără apă de 3 săptămâni

La peste 30 de grade zi de zi, locuitorii satului Delureni din comuna Urmeniș sunt fără apă la robinete de 3 săptămâni. Primăria Urmeniș spune că furnizorul de apă Aquaserv Târgu Mureș nu livrează apă pentru a umble bazinul și a da mai departe oamenilor din Delureni, în timp ce societatea din județul vecin spune că a raționalizat furnizarea de apă din cauza consumului mare din zonă.

Pe cod roșu, portocaliu și galben de caniculă deja de ceva vreme, oamenii din Delureni, comuna Urmeniș, nu au apă de 3 săptămâni. De sistemul de distribuție a apei, care a fost finalizat și dat în folosință în 2016, se ocupă Primăria Urmeniș.

Furnizorul de apă din comună este Aquaserv Târgu Mureș. Primăria Urmeniș primește apă de la Aquaserv Târgu Mureș și se folosește de bazine pentru stocarea apei, pe care mai apoi o distribuie în satul Delureni.

Cum au ajuns oamenii fără apă? Ei bine, câte întrebări am pus, atâtea răspunsuri am primit. Potrivit reprezentanților Aquaserv Târgu Mureș,  companie responsabilă de distribuția apei în comună, s-a recurs la raționalizarea apei, din cauza consumului extrem de mare:

„Din păcate ca mulți alți furnizori de apă și canalizare ne confruntăm cu un consum extrem de mare al apei în perioada verii. Sistemele sunt gândite pentru utilizarea casnică. În momentul în care oamenii încep să utilizeze apa potabilă pentru grădini și culturi nu mai ajunge. În Urmeniș s-a luat decizia furnizării apei potabile după un program, pentru ca apa să ajungă și la cei care locuiesc în aval. Furnizarea de apă este din 3 în 3 zile”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Nicolae Tomulețiu, purtătorul de cuvânt al Aquaserv Târgu Mureș.

Întrebat ce se întâmplă în Delureni, Nicolae Tomulețiu spune că s-a încercat preluarea sistemului din localitate acum 4 ani, însă documentația pusă la dispoziție de Primăria Urmeniș nu ar fi fost completă și ar fi existat probleme tehnice la una dintre pompe:

„În urmă cu aproximativ 4 ani a fost o inițiere a procedurii de predare la Aquaserv a sistemului din Delureni.  Documentația pusă la dispoziție de primărie era incompletă și erau probleme tehnice la o pompă. A fost returnată documentația cu observațiile de rigoare, iar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Compania Aquaserv nu operează acolo”, a completat purtătorul de cuvânt al companiei.

Primarul comunei Urmeniș, Dumitru Tomșa nu a putut fi contactat pentru a comenta situația. Viceprimarul Dumitru Jurcan a confirmat faptul că sistemul nu este preluat de Aquaserv, susținând însă că documentația cu completările cerute ar fi fost depusă și că pompa defectă ar fi fost înlocuită.

„Nu este apă în Delureni. Am început să umplem în bazinul acesta, dar s-a pompat doar vreo 30 de metri cubi până acum. Suntem dependenți de Aquaserv, care dau apă o dată la trei zile. Tot ne-am străduit să pompăm, însă nu e suficientă apă să le umplem și să distribuim și în Delureni”, a fost explicația viceprimarului Dumitru Jurcan.

Producătorul de produse din lavandă, nevoit să aducă apa cu cisterne pentru distilare

Nu doar locuitorii din Delureni sunt afectați, ci și producătorul de produse din lavandă, Cristian Palco. Acesta s-a trezit în plin festival BioLavanda că nu a putut să le asigure apă comercianților de la eveniment și nici turiștilor care s-au cazat la Delureni și n-au putut nici măcar să facă un duș.

Provocările au continuat și după finalizarea evenimentului. Producătorul este nevoit să care apă cu cisternele din fântânile oamenilor din sat pentru a putea distila și produce uleiul de lavandă.

Dacă problema nu se va rezolva în curând, acesta are emoții că va rămâne cu cultura de lavandă pe câmp, pentru că nu o va putea procesa fără apă.

 

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...