0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

În Los Angeles, în schimbul pașilor de dans a ajuns instructor de fitness, inclusiv pentru persoane cu dizabilități

Cristian Pavel este un tânăr instructor de fitness din Bistrița. Când era copil visa să ajungă gimnast, apoi fotbalist, dar dansul l-a ajutat să-și descopere adevărata pasiune, în Los Angeles, unde a plecat să trăiască “visul american”. Acolo, dansul sportiv învățat acasă l-a ajutat să supraviețuiască, iar în schimbul pașilor de rumba și merengue a învățat tehnica de fitness a americanilor, ajungând să lucreze inclusiv cu persoane cu dizabilități. Astăzi predă bistrițenilor tot ce a învățat în state, antrenând întâi de toate…psihicul.

În septembrie 2015, Cristian Pavel, Cioco – cum îl strigă prietenii, lua drumul Statelor Unite ale Americii pentru a trăi pe propria piele “visul american”. N-a fost exact cum visa sau cum vezi în filme, dar experiența de câteva luni din America și lupta dusă pentru supraviețuire acolo avea să-i schimbe viața și să-l ajute să-și găsească o nouă și mare pasiune, legată tot de sport, dar, de această dată, de pregătirea fizică.

Când a ajuns în Los Angeles, singur și necunoscând pe nimeni, a căutat un club de dans unde putea să-și ofere serviciile, să facă ceea ce știa cel mai bine și învățase acasă, în anii în care fusese sportiv la Clubul Floris din Bistrița. Norocul i-a surâs și a fost angajat la un club de dans, unde americanii ajungeau pentru recreere, socializare sau…reeducare.

Dansul l-a salvat, i-a dat un loc de muncă, oportunitatea de a dansa în cele mai frumoase locuri din Los Angeles, dar și de a învăța despre fitness-ul practicat de americani, cu totul diferit față de ceea ce se face la noi.

“De mic am preferat sportul. De la o vârstă fragedă am început gimnastica, dar, din cauza unei accidentări, a trebuit să mă retrag. Apoi am ales fotbalul, care a fost o pasiune destul de mare pentru mine, ajungând la un moment la o echipa titrată din București. Din cauza anumitor circumstanțe neplăcute, a trebuit sa mă retrag din lumea fotbalului. Așa că, într-o bună zi, am zis să aleg altceva. Am ales să practic dansul sportiv, care de asemenea a devenit o pasiune uriașă, ajungând probabil unde nici nu m-am gândit vreodată, în Los Angeles, unde am dansat în unele dintre cele mai frumoase locuri. Tot acolo am avut prilejul să cunosc diferiți oameni și oportunitatea să învăț un nou sport, fitnessul. Mai exact de la o clientă, care era instructor/profesor de fitness la un colegiu renumit din L.A. Ea mi-a spus și mi-a arătat bazele acestui sport în schimbul pașilor de dans arătați de mine. De acolo a început totul cu acest sport practicat și dezvoltat zi de zi până în momentul de față”, ne-a povestit Cristian Pavel.

Astfel, în schimbul pașilor de rumba și merengue, americanii erau fascinați de dansurile latino, a învățat de la unul dintre cei mai buni profesori din LA tehnica de bază din fitness și că antrenarea psihicului este esențială în cazul oricui vrea să facă sport. 

În cele aproape 8 luni cât a stat în Los Angeles timpul se împărțea între cursurile de dans și cele de fitness. Deși clubul vindea o oră de curs cu 160 de dolari, el era plătit cu doar 5 dolari, iar pentru a-și putea plăti chiria și cheltuielile era mai mereu în sala de dans sau cea de fitness.

A ajuns să lucreze inclusiv cu persoane cu dizabilități, al căror curaj l-au inspirat mai departe și i-au dat putere. La plecare, s-a emoționat teribil când persoanele cu dizabilități cu care făcuse fitness în ultimele săptămâni i-au pregătit un tort și i-au spus, cu lacrimi în ochi: “Thanks to God i meet you…” 

Cristian spune că tehnica americanilor de a face fitness este cu mult diferită față de ceea ce se predă în Europa, de exemplu. În plus, a rămas uimit să constate că majoritatea celor care frecventau sălile de fitness în State aveau între 40 și 70 de ani. Iar sportul nu era privit ca o corvoadă, ci ca un stil de viață care le aduce fericirea și împlinirea, așa cum ar fi normal, natural, să simtă toți cei care fac sport.

Pregătirea psihicului și antrenarea lui este ceea ce lipsește fitnessului european.

“Înainte să faci o mișcare o gândești. Din cap pleacă totul. În SUA am învățat să lucrez cu psihicul celui care vine să facă sport, să îi arăt că ține doar de felul în care gândește să-și depășească limitele și să știe că atunci când nu mai poate de fapt mai poate puțin. Fizicul te ajută, dar imboldul îl dai din minte. Cel mai mult m-au impresionat cei cu dizabilități. Îi întrebam mereu dacă sunt ok, dacă mai pot și ei îmi răspundeau cu zâmbetul pe buze că da, cum să nu?! Erau setați mental că pot, pot face și le ieșea mereu, iar evoluțiile erau fantastice…”, își amintește Cristian.

Visul american a durat câteva luni, pentru că, odată cu ajungerea lui Trump la Casa Albă, s-a schimbat politica privind imigranții, iar șansele unui viitor legal în America erau extrem de mici.

S-a întors acasă, unde a continuat pasiunea pentru fitness, completată de cea pentru nutriție, un aspect absolut esențial pentru a ajunge la rezultatele dorite. A urmat cursurile Scandinavia, nivelul 1 și 2, iar mai departe și-a perfecționat programul propriu de fitness și nutriție, în care pregătirea psihică face diferența, așa cum a învățat în America. Regretă că nu a mai lucrat cu persoane cu dizabilități decât foarte puțin, două persoane din Cluj, iar asta pentru că în România astfel de persoane nu sunt încurajate să facă sport și mai ales fitness. Prețul unui abonament este la fel pentru toată lumea, nu se ține cont de abilități sau dizabilități, așa a învățat în experiența de peste ocean care i-a schimbat viața.

A învățat să se adapteze oricăror condiții, așa că în perioada pandemiei nu a întrerupt antrenamentele, și-a pregătit elevii care insistau să facă sport în aer liber, în pădurea Schullerwald ori în curtea sau grădina clienților.

Întrebat cam cât timp îi trebuie cuiva să ajungă într-o formă fit, Cristian spune că totul depinde de timpul alocat de fiecare, exact ca atunci când vrei să înveți ceva nou. Vrei să știi totul, să ajungi la ținta propusă ai repede, aloci mai mult timp. 

Până când se va putea întoarce în sala de antrenamente (Life Gym din Bistrița), Cristian continuă antrenamentele în aer liber și insistă pe antrenarea psihicului, cum l-a învățat profesoara din Los Angeles. Iar mai departe totul devine simplu…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...