Bistrițenii au ieșit ieri la protest, în încercarea de a salva clădirea fostei biblioteci județene. Între cei care nu sunt de acord cu demolarea, l-am reîntâlnit pe Ioan Alexa, actualmente pensionar, fost bibliotecar aici vreme de peste 44 de ani.
Ioan Alexa a fost repartizat aici în 1972. A lucrat peste 44 de ani la Biblioteca județeană și a prins inclusiv mutarea în sediul de pe Odobescu.
„Prima bibliotecă orășenească în Bistrița a fost amenajată în Casa meseriașilor din Bistrița: Bistritzer Gewerbeverein, cum i se spunea înainte de război.
Clădirea de pe strada Gării nr. 2 a fost construită în 1905 de avocatul Dumitru Ciuta din Rebrișoara. A fost un avocat vestit în Bistrița. El a lăsat cu limbă de moarte ca aici să se amenajeze bibliotecă pentru orașul Bistrița „pentru veșnică folosință”
Iar autoritățile de după război s-au conformat, au mutat cărțile de la Căminul cultural „George Coșbuc”, că așa se numea pe atunci…
În 1990, după Revoluție, moștenitorii care au revendicat clădirea au susținut că avocatul Ciuta a fost forțat să-și doneze casa.
Totuși, există documente la Arhivele Statului că el ar fi donat-o și ar fi completat „pentru bibliotecă, pentru veșnică folosință” – ne-a povestit Ioan Alexa.
„Mie mi se pare că a fost pe undeva o forțare judecătorească, niște aranjamente care nu se cunosc… Urmașii lui Dumitru Ciuta nu au știut să gestioneze această clădire la adevărata ei valoare. Aici s-au făcut niște investiții foarte mari. Imediat după cutremurul din 77, tot plafonul a fost betonat, s-a schimbat parchetul, au schimbat și mobilierul rămas atunci. Au rămas sobele – de o lucrătură artistică absolut deosebită… S-a introdus atunci gaz și centrală termică, lucrurile au evoluat…
în anii 70 – 80, aproape 15% din populația orașului citea aici… Aveam vreo 13.000 de cititori”, a povestit Ioan Alexa.
Acesta a mai explicat pentru Bistrițeanul.ro că inclusiv Emil Dreptate a fost director al bibliotecii, locuind în spatele clădirii. Aici exista pe vremuri o legătorie de cărți.
Actualul director, domnul Ioan Pintea, tot aici și-a început activitatea, ca legător de carte. În 1987 a organizat aici o întâlnire cu Steinhardt…
În proporție de 88%, clădirea fostei biblioteci este funcțională – consideră Ioan Alexa. Acesta a oferit și două variante de utilizare a clădirii.
„Imobilul ar putea fi preluat de Arhivele Statului. Să-și lărgească aici depozitul, pentru că în curând nu vor mai avea loc pentru documente. În al doilea rând, aici s-ar putea face o Casă a poporului. Un palat al partidelor politice… Aici în spatele fostei biblioteci era o platformă a sindicatelor, un platou pe care formațiile cântau de 1 Mai…”, a mai spus Ioan Alexa.
Este trist si revoltator sa vedem cum o cladire cu o istorie atat de bogata si semnificativa pentru orasul nostru este amenintata cu demolarea. Sunt de acord cu cei care au iesit la protest pentru a salva biblioteca judeteana din Bistrita, iar intalnirea cu fostul bibliotecar Ioan Alexa m-a facut sa inteleg inca si mai bine importanta acestei cladiri. Sper ca administratia orasului va reusi sa gaseasca o solutie pentru a salva aceasta cladire si sa o foloseasca in folosul comunitatii, asa cum se cuvine si cum a fost intentia initiala a donatorului Dumitru Ciuta. Aceasta cladire ar putea fi un important centru cultural si de invatamant pentru orasul nostru, si as fi bucuros sa o vad preluata de Arhivele Statului sau transformata intr-o Casa a poporului, asa cum a fost propus de catre domnul Alexa. Hai sa ne unim si sa luptam pentru salvarea acestei cladiri, pentru ca meritul dvs. ne poate influenta pe toti. #SalvatiBibliotecaDinBistrita