-1.2 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 16, 2024

În fosta bibliotecă ar putea funcționa Arhivele, consideră Ioan Alexa – bibliotecar aici pentru peste 44 de ani

Bistrițenii au ieșit ieri la protest, în încercarea de a salva clădirea fostei biblioteci județene. Între cei care nu sunt de acord cu demolarea, l-am reîntâlnit pe Ioan Alexa, actualmente pensionar, fost bibliotecar aici vreme de peste 44 de ani.

Ioan Alexa a fost repartizat aici în 1972. A lucrat peste 44 de ani la Biblioteca județeană și a prins inclusiv mutarea în sediul de pe Odobescu. 

FOTO/VIDEO – Protest pentru salvarea fostei biblioteci din Bistrița: „Nu acceptăm demolarea clădirii! Nu vrea administrația să se miște ? O băgăm noi în priză”

Prima bibliotecă orășenească în Bistrița a fost amenajată în Casa meseriașilor din Bistrița: Bistritzer Gewerbeverein, cum i se spunea înainte de război.   

Clădirea de pe strada Gării nr. 2 a fost construită în 1905 de avocatul Dumitru Ciuta din Rebrișoara. A fost un avocat vestit în Bistrița. El a lăsat cu limbă de moarte ca aici să se amenajeze bibliotecă pentru orașul Bistrița „pentru veșnică folosință”

Iar autoritățile de după război s-au conformat, au mutat cărțile de la Căminul cultural „George Coșbuc, că așa se numea pe atunci…

În 1990, după Revoluție, moștenitorii care au revendicat clădirea au susținut că avocatul Ciuta a fost forțat să-și doneze casa.

Totuși, există documente la Arhivele Statului că el ar fi donat-o și ar fi completat „pentru bibliotecă, pentru veșnică folosință” – ne-a povestit Ioan Alexa.

Mie mi se pare că a fost pe undeva o forțare judecătorească, niște aranjamente care nu se cunosc… Urmașii lui Dumitru Ciuta nu au știut să gestioneze această clădire la adevărata ei valoare. Aici s-au făcut niște investiții foarte mari. Imediat după cutremurul din 77, tot plafonul a fost betonat, s-a schimbat parchetul, au schimbat și mobilierul rămas atunci. Au rămas sobele – de o lucrătură artistică absolut deosebită… S-a introdus atunci gaz și centrală termică, lucrurile au evoluat…

în anii 70 – 80, aproape 15% din populația orașului citea aici… Aveam vreo 13.000 de cititori”, a povestit Ioan Alexa.

Acesta a mai explicat pentru Bistrițeanul.ro că inclusiv Emil Dreptate a fost director al bibliotecii, locuind în spatele clădirii. Aici exista pe vremuri o legătorie de cărți.

Actualul director, domnul Ioan Pintea, tot aici și-a început activitatea, ca legător de carte. În 1987 a organizat aici o întâlnire cu Steinhardt…

În proporție de 88%, clădirea fostei biblioteci este funcțională – consideră Ioan Alexa. Acesta a oferit și două variante de utilizare a clădirii.

Imobilul ar putea fi preluat de Arhivele Statului. Să-și lărgească aici depozitul, pentru că în curând nu vor mai avea loc pentru documente. În al doilea rând, aici s-ar putea face o Casă a poporului. Un palat al partidelor politice… Aici în spatele fostei biblioteci era o platformă a sindicatelor, un platou pe care formațiile cântau de 1 Mai…”, a mai spus Ioan Alexa.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Este trist si revoltator sa vedem cum o cladire cu o istorie atat de bogata si semnificativa pentru orasul nostru este amenintata cu demolarea. Sunt de acord cu cei care au iesit la protest pentru a salva biblioteca judeteana din Bistrita, iar intalnirea cu fostul bibliotecar Ioan Alexa m-a facut sa inteleg inca si mai bine importanta acestei cladiri. Sper ca administratia orasului va reusi sa gaseasca o solutie pentru a salva aceasta cladire si sa o foloseasca in folosul comunitatii, asa cum se cuvine si cum a fost intentia initiala a donatorului Dumitru Ciuta. Aceasta cladire ar putea fi un important centru cultural si de invatamant pentru orasul nostru, si as fi bucuros sa o vad preluata de Arhivele Statului sau transformata intr-o Casa a poporului, asa cum a fost propus de catre domnul Alexa. Hai sa ne unim si sa luptam pentru salvarea acestei cladiri, pentru ca meritul dvs. ne poate influenta pe toti. #SalvatiBibliotecaDinBistrita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege anvelopele și roțile complete de iarnă Mercedes-Benz, pentru a călători fără griji

MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița îți oferă 30% reducere* la manopera de montare, la achiziția de anvelope sau roți complete de iarnă Mercedes-Benz. Grăbește-te, campania este valabilă doar până la 31 Decembrie 2024!

REDUCERI la Fashion Baby Store Bistrița: 35 la sută DISCOUNT la toate hăinuțele de copii din stoc

Rochițe roșii sau verzi, pantofiori de lac, costumașe cu papion și alte piese vestimentare cu stil,...

Vrei să navighezi prin iarnă fără griji? Vino la o verificare GRATUITĂ de sezon, la MATEROM AUTOMOTIVE

Vrei să navighezi prin iarnă fără griji ? Vino la o Verificare GRATUITĂ de sezon a autovehiculului tău, efectuată de experții de la MATEROM AUTOMOTIVE.