A fost abandonată la naștere, a trăit o viață dificilă în casele de copii, dar în ciuda tuturor necazurilor – a ajuns, la 32 de ani, o boxeriţă plină de succes. Este multiplă campioană europeană și mondială, şi se pregătește pentru ultimul mare campionat din carieră. Sperând că acesta îi va aduce ceea ce i-a lipsit întotdeauna – o casă.
Săptămâna viitoare, la Bistriţa, avem parte de câteva documentare de excepţie!
Va fi Seara Filmului Românesc, în curtea Muzeului Judeţean, iar Ana Events şi Bistriţeanul.ro vă oferă inclusiv 10 abonamente care vă asigură accesul la toate filmele.
CONCURS: Ana Events & Bistriţeanul.ro vă oferă 10 abonamente la Seara filmului Românesc!
Blestemul Ariciului – Joi, 12 septembrie, de la ora 20:00
Filmul urmărește pe parcursul unui an, o familie extinsă de rromi aparţinând comunităţii Băieşilor, care trăiesc într-o sărăcie extremă. Autorul îi însoţeşte în drumurile pe care le fac din catunul lor din munte – spre satele din vale, unde târguiesc mături şi coşuri pentru bani sau mâncare.
Aceste „expediţii” de iarnă sunt de fapt un drum al supravieţuirii, pentru că familia nu are nicio altă sursă de venit. Filmul este mai mult decât povestea zbaterilor lor pentru supravieţuire.
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/9ccQ4apwZGc” /]
Pe parcursul celor 100 de minute, aflăm de ce băieşii fug de munca câmpului sau care sunt relaţiile lor cu ciobanii români. Aflăm, totodată, şi cum îi privesc pe băieşii bogați din comunitate – aşa-numiţii bişnițari, care au făcut averi imense din escrocherii cu inele false.
Avem ocazia, urmărind acest film, să observăm îndeaproape o gândire mitologică, activată în viaţa de zi cu zi, alături de sentimentul de apartenenţă la credinţa ortodoxă. Avem ocazia să înţelegem mai bine viaţa unei comunităţi, cu suferinţele şi absurdităţile ei, cu spiritul şi umorul care o însoţesc…
Vama Veche (2019) – vineri, 13 septembrie, ora 20:00
„Și cu telefonul îl filmez dacă este nevoie și tot facem filmul!”, a tot spus tânărul regizor Bogdan Fanariu, pe când se lupta să obțină sponsorizări. Iar când producătorul s-a retras, ideea a devenit realitate.
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/DONCXmlhu3o” /]
Personajul principal este chiar Vama Veche, iar poveștile ce se derulează în film compun perfect starea și amintirile care se formează în acest loc magic, vară de vară. Prietenie, distracție, fluturi în stomac, răsărit, apus și amintiri impregnate pe piele cu sare și nisip – cam acestea sunt ingredientele principale ale filmdocumentarului „Vama Veche – fără filtru”.
Distribuție : Bogdan Fanariu, Ursu Marius, Alin Popa, Adela Mihai, Claudia Susanu, Beatrice Rubica, Alexandra Băcăoanu, Cristina Almășan, Cristina Floroiu, Mihaela Răducu, Dragoș Dumitru, Vadim Rusu, Vasile Calofir, Gabriel Zaharia, Dana Bălan, Ionuț Marcu.
Roboțelul de aur (2015) – sâmbătă, 14 septembrie, ora 20:00
Steluța Dută – cunoscută drept „Roboțelul de aur” – o boxeriţă de 32 de ani, multiplă campioană europeană și mondială, se pregătește pentru ultimul mare campionat din cariera sa sportivă. Cu speranța că acesta îi va aduce ceea ce i-a lipsit întotdeauna: o casă. Abandonată la naștere, Steluța a trăit o viață dificilă în casele de copii, în perioada comunistă.
Etichetată drept copil-problemă, ea a fost alungată din cămin la vârsta de 16 ani și a trăit în derivă până la vârsta de 20 de ani, când a fost descoperită de antrenorul și părintele său adoptiv, Constantin Voicilași.
În timp ce se pregătește pentru campionatul european, Steluța decide să se împace cu trecutul: își întâlnește familia biologică și prietenii din copilărie, marcați și ei de experiența instituționalizării. Cariera de sportivă ar putea fi salvarea Steluței. În timp ce mass-media capitalizează povestea Steluței, amăgind-o cu promisiunea unor recompense fabuloase, ea continuă antrenamentele. Antrenorul Voicilași o ajută în continuare cu credința că Steluța e capabilă să câştige din nou medalia de aur.
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/o1j20bDFTRM” /]
Filmul a fost proiectat la Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului, One World Romania – România, 2016 şi a primit Trofeul Real BUZZ pentru Cel Mai Bun Documentar (la Festivalul Internațional de Film BUZZ CEE, România, 2016), Trofeul Docuart (București Docuart Fest 2015). A fost, totodată, nominalizat pentru Premiul Tănără Speranță, la Premiile Gopo în 2016.
Mai multe detalii despre Seara Filmului Românesc puteţi reciti accesând linkul de mai jos:
EXTRA: Seara filmului românesc, la Muzeul Judeţean din Bistriţa!
Foto Deschidere @ Robotelul de Aur / Aarc.ro