România se află în stare de alertă. Părăsirea domiciliului nu mai trebuie făcută cu declarație, decât în cazul ieșirii din zona metropolitană. În județul nostru NU există astfel de zone. CE distanțe vă puteți deplasa fără declarații:
Începând cu data de 15 mai, România a intrat în stare de alertă. Multe restricții au rămas în vigoare. Totuși, oamenii se pot plimba în voie, fără declarații. Cu excepția părăsirii zonelor metropolitane.
Județul nostru însă, nu are zone metropolitane, așa cum sunt definite acestea în legislație. Totuși, există anumite distanțe pe care cineva le poate parcurge fără declarații.
„În județul nostru nu există nicio zonă metropolitană și, în consecință, pentru deplasarea în afara UAT-urilor în care o persoană locuiește, este necesară declarația pe proprie răspundere, dar în interiorul UAT-ului nu”, au transmis reprezentanții Prefecturii Bistrița.
UAT-urile, sau Unitățile Administrativ Teritoriale înseamnă : municipiul Bistrița și localitățile componente, orașele sau comunele.
Astfel, pentru deplasarea în afara comunei sau a orașului, bistrițenii TREBUIE să prezinte declarație.
Motivele pentru care se pot părăsi UAT-urile sunt:
- Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- Deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
- Deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
- Deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
- Deplasarea pentru îngrijirea / administrarea unei proprietăți din altă localitate. Eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
- Deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
- Deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
- Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- Deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
- Deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
- Deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
Noul tip de declarație poate fi descărcat de AICI sau puteți completa online AICI.
Mai multe despre ce este voie și ce nu, pe perioada stării de alertă, AICI: