La doar 18 ani, Denis Gherasim se poate „lăuda” cu experiențe atât de intense cum unii nu au parte toată viața! Acesta, prin munca de voluntariat, a adus pe lume un bebeluș, a făcut inimi să bată din nou, sau a ținut strâns pe cineva care pleca dintre cei vii.
În timp ce unii adolescenți își formează „gașca de prieteni”, petrec prin localuri, sau se îndrăgostesc, Denis Gherasim a fost ocupat cu totul altceva. Încă de la 15 ani a intrat într-o lume plină de adrenalină. O lume care i-a oferit experiențe unice, iar acum, la 18 ani are un palmares de „amintiri” de care unii nu au parte în întrega lor viață.
A început să activeze ca voluntar la Crucea Roșie în 2016, în 2017 la Ambulanță și în 2018 la ISU BN.
„Fiecare mi-a oferit ceva. La Crucea Roșie am învățat partea de instructaje, partea umanistă cum ar veni. La ambulanță, partea medicală și la ISU am făcut cursul de paramedic pe partea de traumă.”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro, tânărul Denis.
Experiențele acumulate în anii de voluntariat, până în prezent, dar și unele cazuri, i-au rămas adânc întipărite în minte.
„O femeie însărcinată a sunat că avea contracții. Avea gemeni, iar un bebeluș s-a născut pe ambulanța din Teaca, iar celălalt la noi, iar eu am ajutat efectiv la naștere. Lucrurile astea sunt foarte rare! A fost o experiență uluitoare”, a spus tânărul.
Toate acțiunile lui Denis sunt voluntare, el neprimind niciun ban pentru ceea ce face. Cu toate acestea, spune că tot ce a învățat să facă de-a lungul timpului este răsplata pentru munca depusă, iar când va intra efectiv în sistem, el deja va cunoaște lucrurile și procedurile.
Pregătirea în domeniu este continuă, așa că anul viitor are programat al doilea modul de paramedic.
Tânărul a povestit care e cea mai mare satisfacție în acest domeniu: „Ce e deosebit e când mergi la cazuri și vezi un pacient critic și vezi că prin resuscitare începe să-i bată inima din nou, efectiv îi salvezi viața. Satisfacția aia că omul trăiește datorită nouă!”
Pe de altă parte, există și momente mai puțin plăcute.
„Am avut un caz recent, când am preluat victima inconștientă cu AVC, și în scurt timp a murit… Mi s-a întâmplat de multe ori să îmi moară în brațe copii, tineri de vârsta mea”, își amintește Denis.
Fiind voluntar la Crucea Roșie, Denis are multe activități cu bătrânii de la azile! A ajuns să fie ca un nepot pentru bunicii de acolo, pentru că nu doar vorbește cu ei, îi ascultă și le oferă alimente, ci cu drag le zâmbește și îi îmbrățișează.
Activitățile voluntare îi ocupă foarte mult timp, însă Denis spune că face ce-i place. Deși este mai mult plecat decât acasă, părinții îl susțin din toate punctele de vedere. Chiar și în timpul școlii, Denis făcea gărzi de noapte, venind dimineața la școală. Cu toate acestea, el este printre primii din clasă la învățătură. Își lua temele cu el și învăța în timpul gărzilor. În unele cazuri, atunci când e de gardă, nu reușește să doarmă deloc. Cu toate acestea, face numeroase gărzi de noapte, de 12 sau 24 de ore, pasiunea întrecând oboseala.
La 18 ani Denis nu a călcat niciodată în club, spunând că a intervenit la multe cazuri în astfel de localuri, și tocmai de aceea le evită, considerându-le medii toxice. Singurul loc unde îi place să meargă este la munte. A avut multe cursuri în Maieru și Sîngeorz-Băi, iar pentru el asta e adevarata distracție și relaxare.
Denis a și ținut cursuri medicale în numeroase tabere, iar numărul celor pentru care a vorbit ajunge la ordinul sutelor. Deși intră în contact cu o mulțime de oameni, tânărul are doar trei prieteni apropiați.
Denis are și planuri mari pe viitor. Pune „la cale” două proiecte prin care să-i ajute pe ceilalți E vorba de o aplicație cu ajutorul căreia să identifice mai rapid cazurile de urgență, cu ajutorul unui mesaj. Apoi, ar vrea să tragă sforile necesare astfel încât cursurile de prim ajutor să fie introduse obligatoriu în școli.
„Cred că este foarte trist faptul că mulți medici de familie, de exemplu nu știu să acorde primul ajutor”, a explicat Denis.
La vârsta lui, când alții încă se întreabă ce rost au în viață și încotro să o apuce, Denis e hotărât: vrea să se facă ofițer la pompieri! Tocmai de aceea se gândește să dea la Facultate la Sibiu sau la Academia de Poliție din București.