2.9 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

IMPRESIONANT: Ce unelte se foloseau acum 30.000 de ani, pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud

Ies la lumină noi detalii referitoare la oamenii care locuiau pe aceste meleaguri, acum 30.000 de ani. „Descoperirile identificate la Cepari, Mintiu aparțin culturii musteriene. Sunt creații ale omului de Neanderthal și reprezintă unelte din piatră și obsidian…”

Teritoriul actual al județului nostru curpinde aproape întreg bazinul râului Someșul Mare și bazinul râului Șieu, împreună cu afluenții acestora.

Se pare că primele urme de locuire umană datează pe aceste meleaguri începând cu paleoliticul mijlociu. Este vorba despre anii 100.000 – 30.000 înainte de Christos.

Descoperirile identificate la Cepari, Mintiu aparțin culturii musteriene. Sunt creații ale omului de Neanderthal și reprezintă unelte din piatră și obsidian”, transmit cei de la Direcția pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Cultura musteriană s-a dezvoltat in perioada paleoliticului mijlociu (cca. 120.000 – 35.000 î. Chr.). Este singura cultură caracteristică acestei perioade în România. În perioada aceasta apar tipuri noi de unelte, precum dăltița, vârful și răzuitoarea (mai ales în forma literei D). Pentru prima oară apar și unelte de os.

S-au deosebit mai multe variante ale musterianului din România (în Moldova, în Dobrogea, în peșterile din Carpații Meridionali și în Țara Oașului). Oamenii ce reprezentau această cultură erau oamenii de Neanderthal. Era tipul de tranziție spre neoantrop (urme de oase specifice acestei perioade s-au descoperit în peșterile Ohaba-Ponor și Baia de Fier).

Între uneltele folosite de oamenii care au locuit pe teriotoriul județului nostru, acum 30.000 de ani, se regăsesc lame, gratoare și așchii, realizate prin tehnica cioplirii.

Ele sunt datate aproximativ la 30.000 de ani î.Chr. Sunt specifice perioadei gravettiene,  aparținătoare paleoliticului superior.

Asemenea unelte au fost identificate și la Cormaia.

Este momentul în care omul știe să folosească focul, își produce hrana prin vânătoare, pescuit și culesul din natură”, notează specialiștii Direcției pentru Cultură. 

Uneltele din silex, obsidian sau piatră de la Uriu, Slătinița și Cormaia pot fi admirate în cadrul unei expoziții de bază, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Informații au ieșit la iveală grație unui parteneriat între Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu BN.

Parteneriatul presupune o campanie educativă intitulată „Patrimoniul sunt eu”. Ea are drept scop evidențierea obiectivelor de patrimoniu din Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...