-3.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

20,8% impozit pe munca bucătarilor, a grădinarilor sau a bonelor: Cei care acum muncesc la negru vor fi plătiți cu tichete

Grădinarii, șoferii personali, bucătarii sau îngrijitorii care acum lucrează la negru ar putea contribui cu un impozit la stat. Ar avea parte, totodată, de pensii sau îngrijiri medicale. Se pregătește un proiect de lege care prevede inclusiv beneficii fiscale pentru angajatori

Potrivit G4Media proiectul de lege a fost asumat de guvern prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis la Comisia Europeană.

Acesta prevede o fiscalizare minimă a acestor venituri. Dar și beneficii fiscale pentru angajatorii care apelează oficial la micii prestatori casnici.

Proiectul prevede următoarele detalii:

Micii prestatori casnici vor fi plătiți prin intermediul unor tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Fiecare tichet are valoarea de 15 lei. Tichetele vor fi cumpărate de angajator și transmise angajatului (persoana fizică de prestează activitățile casnice). Ulterior, micii prestatori casnici pot transforma aceste tichete în numerar.

Din suma brută plătită de angajator, prestatorul casnic primește 79,2%. Statul va lua 20,8% sub formă de contribuții de pensii și sănătate și impozit

Odată intrat în acest sistem, prestatorul dobândește calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate.

Tichetul de activități casnice este un bon valoric destinat plății contravalorii activităților  efectuate de prestatorul casnic. Acesta conține elemente specifice de siguranță, o serie și un număr unic. Ele permit individualizarea și urmărirea lor.

Activitatea casnică este definită drept activitatea ocazională desfășurată de o persoană fizică în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure.

ANOFM se va ocupa de tipărirea tichetelor de activități casnice. Instituția va suporta costul de tipărire și de distribuire al tichetelor. Tot ANOFM preschimbă prestatorului casnic, în numerar sau prin cont bancar, numărul de tichete primite de acesta. Din tichete se vor reține impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Plata contribuției de asigurări sociale conferă prestatorului casnic calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.

Micii prestatori casnici vor avea calitatea de asigurat doar dacă preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică.

Cum se calculează contribuțiile și impozitul:

Baza de calcul pentru CAS și pentru CASS este 50% din valoarea nominală a tichetului de muncă, respectiv: 7,5 lei.

Baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit este 50% din valoarea nominală a tichetului de muncă, respectiv: 7,5 lei.

Suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei este 11,88 lei. Asta reprezintă 79,2% din valoarea nominală a tichetului de muncă. Restul de 20,8% din valoarea tichetului de muncă reprezintă contribuții și impozit.

Ce facilități fiscale vor exista pentru angajatori:

În baza unui document fiscal (chitanță, factură, bon fiscal care dovedește achiziționarea tichetelor de activități casnice), angajatorul poate beneficia de reducerea nivelului bazei de impozitare a impozitului pe venit în cuantum de 50% din valoarea tichetelor achiziționate.

Pentru remuneraţia plătită prestatorilor casnici sub formă de tichete, angajatorul nu datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă prevăzută de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

De aceste tichete poate beneficia orice persoană fizică care a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani.

Un detaliu important: Inclusiv șomerii pot fi prestatori casnici

Și șomerii pot fi prestatori casnici. Cu o condiție: să primească pentru munca lor cel mult 50 de tichete într-o lună calendaristică. Aceasta nu le afectează dreptul stabilit la indemnizația de șomaj.

Estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține aceste drepturi odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător.

Efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii”, a declarat pentru G4Media.ro Raluca Turcan, ministrul Muncii. 

Mai multe detalii despre întregul proiect – AICI.

Foto @ Profit.ro

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: