Ioan Buda a fost demis de curând din funcția de șef al Poliției Române, după scandalul de la Caracal. „Mândria Becleanului”, așa cum îl numeau cei din orașul de pe Someș, nu vrea să îi fie cunoscut salariul încasat. Așa că a acoperit cu markerul rubrica respectivă, din declarația de avere. Acest lucru este ilegal.
Nu a trecut decât un an de zile de când a fost investit în funcție, și deja a fost dat jos de pe scaunul pe care-l ocupa.
Chestorul Ioan Buda a fost numit șef al Poliției Române la finele lunii iunie 2018. Beclenarii au fost în extaz și mândri să „dea” un așa om societății.
Ioan Buda a absolvit Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean și este unul dintre oamenii pe care Becleanul îi cinstește anual, portretul său fiind pe panoul de onoare al Primăriei.
Mai multe despre momentul investirii în funcție puteți reciti AICI:
În urma scandalului de la Caracal, Ioan Buda a fost demis din funcție și retrimis acolo de unde a și venit: șeful poliției de frontieră.
„Chestorul General de Poliție Ioan Buda și-a publicat «Declarația de avere» luna trecută. Doar că acolo unde trebuia să menționeze salariul încasat, Buda a decis să șteargă cifrele cu un marker alb. Și în «Declarația de avere» din 2018, Buda și-a șters salariul încasat ca polițist”, scriu cei de la Newsweek.
Același lucru l-a făcut și cel ce i-a luat funcția de șef al Poliției Române, dar și capii Poliției Rutiere și ai Poliției de Frontieră.
Nepublicarea veniturilor în declarația de avere este ilegalitate
Publicarea declarațiilor de avere este obligatorie prin lege.
„Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege de către persoanele desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 de lei“, potrivit Legii 76 din 2010.
Ghidul de completare al declarațiilor de avere și interese spune că persoanele responsabile „asigură afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese pe pagina de Internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire” .