0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

ÎNGRIJORARE la nivel central privind seceta și lipsa apei. Șandru, directorul Aquabis: La noi nu sunt probleme, afară de cele deja existente

Ministerul Mediului și cei de la Apele Române au transmis populației să fie moderați în consumul de apă. Seceta a afectat mai multe lacuri de acumulare din țară. La noi însă nu sunt problema așa mari.

Îngrijorare la nivel central privind efectele secetei. Ieri, Administrația Națională Apele Române a transmis un comunicat prin care anunța că:

  • sunt afectate de secetă: 28 de localități (din județele Botoșani și Galați), 77 de localități (din județele Bacău, Neamț și Vrancea), 5 localități (în județul Cluj), 5 localități (în județul Ilfov).
  • apa din 40 de lacuri de acumulare va scădea de la 82 % la 68 % până la finele lunii iulie.
  • Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 17 secțiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor din punct de vedere cantitativ în bazinele hidrografice: Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în Siret și Prut-Bârlad.

Astăzi, reprezentanții Ministerului Mediului, dar și premierul, au tras de asemenea un semnal de alarmă și au cerut ”consum cumpătat”.

  • Tanczos Barna a declarat că 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei
  • Premierul Ciucă a făcut și el apel la populație: ”Trebuie să înțelegem cu toții că este vorba de fenomene pe care nu le putem controla, iar partea această de consum rațional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi, iar de la nivelul guvernamental, cât și la nivelul autorităților locale avem nevoie să menținem acest dialog cu cetățenii, să menținem oamenii informați pentru a putea înțelege situația reală”.

Mai multe din declarațiile lor, aici:

Și la noi în județ seacă rezervoare de apă. În ceea ce privește situația la noi în județ, nu ar fi probleme.

„Nu avem probleme, afară de cele existente în prezent. Nu e vorba că vom ajunge să bem apa cu porția. Sunt două localități cu probleme: Liciu Rebreanu – unde ducem apă cu cisterna și Milaș- acolo nu avem cum duce apă, așa că se dă cu porția. Dar în ambele sunt probleme de mai mulți ani. Iar problemele se vo9r rezolova odată cu Masterplanul de apă și canal”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, Ioan Șandru, directorul Aquabis.

Acesta a explicat că E NEVOIE de cumpătare, problemele survenind din faptul că unii fac exces.

Sunt multe localități unde oamenii au trecut pe rețeaua de apă. Înainte erau învățați să ia apă de la Domnu`. Acum folosesc apa de la rețea și pentru udat grădini. Dar rezervoarele alea sunt făcute pentru apa de consum, apa potabilă. Nu ca să-și ude ei grădinile. De aceea avem echipe care verifică în teren. Rezervoarele sunt pentru apa potabilă. Dar dacă ei folosesc pentru udat grădinile, bineînțeles că nu fac față. Trebuie să folosească apa cumpătat!” a fost concluzia directorului Aquabis Bistrița.

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...