-2.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO – Identity Puzzle, în Galeria de artă a copiilor din Bistrița: Impresionantă expoziție a elevilor de la Colegiul „Liviu Rebreanu”

Identity puzzle – o expoziție energică, plină de surprize! Un puzzle de identități, dar și un răscolitor barometru al culturii de masă – în toată splendoarea clișeelor sale, de la obsesia pentru shopping sau selfie-uri, până la măști care ascund / dezvăluie sufletul… Cu asta ne uimesc elevii de la Colegiul „Liviu Rebreanu”, coordonați de profesoarele Petra Baciu și Codruța Rus – oferindu-ne în dar o tulburătoare provocare.

Este o expoziție energică și dinamică, plină de idei curajoase cu o doză de spontaneitate care nouă ne place mult. Pe asta trebuie să mizăm. Mai ales în învățământul de masă, arta trebuie privită ca o provocare, o deschidere spre alte perspective. Este o relaxare frumoasă, dar și o asumare a propriilor opinii.

Ne-am dorit să fie o pledoarie pentru orele de educație plastică în sistemul tradițional. Trebuie să le dăm ocazia copiilor să-și transmită ideile și curajul. Pentru că la această disciplină nu sunt olimpiade sau competiții la nivel anțional. Așa că expunerea lucrărilor într-un spațiu atât de frumos este alternativa perfectă”, a subliniat profesoara Petra Baciu de la Colegiul „Liviu Rebreanu”.

Petra Baciu și Codruța Rus, coordonatoarele proiectului, au explicat pentru Bistrițeanul.ro că s-a pornit de la o anumită temă, în jurul căreia elevii au construit mai multe interpretări posibile.

Arta a fost dintotdeuna un barometru al tendințelor culturii de masă, exploatând în mesaje artistice clișee precum apelul la consum sau stereotipia rețelelor de socializare.

Iar elevii coordonați de profesoarele Petra Baciu și Codruța Rus ne oferă o surpriză artistică demnă de luat în considerare.

Expoziția poate fi vizitată toată săptămâna viitoare, în galeria de artă a copiilor de la Biblioteca „George Coșbuc”.

La eveniment au participat istoricul de artă Vasile Duda și profesoara Maria Sas, director adjunct al Colegiului „Liviu Rebreanu”. Prof. Maria Sas a remarcat importanța orelor de educație plastică pentru inițierea în sfera vizualului. Acestea amplifică rolul creativității și al responsabilizării în interacțiunile sociale.

Foto @ Camil Hosu (Biblioteca Județeană „G. Coșbuc” Bistrita)
Foto @ Camil Hosu (Biblioteca Județeană „G. Coșbuc” Bistrita)
Foto @ Camil Hosu (Biblioteca Județeană „G. Coșbuc” Bistrita)

Am vrut să încurajăm copiii să-și schimbe perspectiva, să-și exprime cu curaj opinia, să transmită un mesaj personal. Să se bucure pur și simplu exploatând creativitatea din ei și gândirea divergentă. Am vrut să-i apropiem de arta contemporană în care conceptul și mesajul e dincolo de reproducere și mimetism. Suntem obișnuiți să copiem realitatea, dar e mult mai interesant să folosim ce avem pentru a crea mesaje și interpretări noi…”, a explicat profesoara Petra Baciu, pentru Bistrițeanul.ro.

Codruța Rus a completat că – deși nu toți expozanții vor deveni artiști, toți vor fi consumatori de artă. Și vor putea astfel să-și formeze o părere, o viziune critică asupra acesteia.

Expoziția cuprinde mai multe tehnici. „Avem lucrările colective pe care le-am orchestrat împreună, pornind de la cărămida cu care contribuie fiecare. Am optat pentru paradigmele mai ușor de înțeles: pop-art și suprarealism.

Avem și fotografii în Identity Puzzle. Aici am pornit de la nelipsitele selfie-uri, ca provocare a feed-back-ului.

Copiii au avut de găsit sau creat imagini cu ei care ilustrează o altă fațetă a personalității lor decât cea demnă de pus pe facebook sau instagram. A fost o mare provocare, pentru că s-au trezit brusc în posturi vulnerabile. Unii au fost reticenți la început. Am discutat, cu ocazia asta, despre diferența între o imagine / o fotografie comercială a ta și una care poate fi exploatată expresiv. Prin încadrări, contraste sau accente inedite. Le-a plăcut în final acest exercițiu și chir au devenit mai deschiși. Au priceput că arta presupune și o orchestrare a informațiilor…

Au aflat care este diferența între hârtia simplă de copiator și hârtia foto… Mulți dintre ei au ținut în mână pentru prima oară o fotografie adevărată.

Codruța Rus a propus o altă provocare: identitatea reflectată în obiecte, în design. În cazul acesta ar fi vorba de niște scaune care se însuflețesc, dincolo de utilitatea lor cotidiană, banală. Devin purtătoare de mesaje, personalități, stări și viziuni.

Toate cutiuțele expuse în seria Identity Puzzle reflectă practic mici lumi ale copiilor care le-au creat. Este modul în care au interpretat ei dimensiunea teatrului.

S-au confruntat pentru prima oară cu o asemenea situație. Pornind de la ideea de identitate, elevii au avut de-a face cu diverse momente de introspecție. Căutările au fost diverse și știu că nu le-a fost tocmai ușor să ajungă la aceste rezultate”, a explicat profesoara Codrușța Rus.

În expoziția deschisă la Biblioteca „George Coșbuc” din Bistrița expun elevi din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a. „A fost interesant pentru că noi ne întâlnim cu ei destul de rar, adică o dată la două săptămâni, cu unii dintre ei. Așa că lucrările colective de mari dimensiuni au fost începute și predate ștafetă următoarei generații. Se ajunge ca o asemenea lucrare să poarte amprenta haioasă a două generații care își transmit astfel mesaje dincolo de timp. Începem o lucrare cu elevii clasei a XI-a și o completăm într-un puzzle cu cei de a X-a”, ne-a mai povestit Petra Baciu.

Codruța Rus a explicat că măștile expuse în a doua sală a galeriei au fost începute de elevi pe când erau în clasa a X-a, folosind tehnica specifică de papier mâché.

O secvență a expoziției cuprinde o serie de mulaje a unor mâini. „Este capitolul de la simbol la gest. Am discutat despre mână ca și clișeu. Am turnat în ipsos mănuși de latex – o altă reprezentare a stereotipiilor cu care ne confruntăm. Iar apoi fiecare și-a personalizat mâna-lucrare: au atașat elemente diverse, au cioplit-o, au vopsit-o…”, a completat Petra Baciu.

Foto @ Camil Hosu (Biblioteca Județeană „G. Coșbuc” Bistrita)
Foto @ Camil Hosu (Biblioteca Județeană „G. Coșbuc” Bistrita)
Foto @ Camil Hosu (Biblioteca Județeană „G. Coșbuc” Bistrita)
Foto @ Camil Hosu (Biblioteca Județeană „G. Coșbuc” Bistrita)

Credit foto: Camil Hosu (Biblioteca Județeană „G. Coșbuc” Bistrita) / Bistriteanul.ro

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: