Cine are drum prin Romuli, nu poate să plece fără să admire frumoasele animale aflate aproape de ieșirea spre Maramureș. Oamenii le spun „iaci”, că seamănă, însă nu sunt nici pe departe. Cel care le-a cumpărat se poate mândri ca fiind unul dintre cei trei din România care dețin astfel de mamifere.
Localitatea Romuli atrage din nou. După cunoscuta păstrăvărie a chef-ului Nina Rus, cei care tranzitează localitatea mai opresc într-un loc.
Pe partea stângă a șoselei, cum mergi spre Maramureș, pe o pajiște mărginită de râu și brazi, pasc niște animale… nemaivăzute prin zona noastră. Oamenii se opresc, le pozează, și se mândresc că au văzut „iaci”. Doar că mamiferele nu sunt nici pe departe așa ceva.
Cele 20 de animale aparțin lui George Moț. Sau badea George, cum îi spun romulenii. Acesta le-a cumpărat de la un neamț și a devenit astfel, cel de-al treilea proprietar de astfel de mamifere, din România. Unul mai este la Sibiu și unul la Maramureș.
„Nu sunt iaci, cum spune lumea. Sunt vaci scoțiene. Highland scoțian. Astea 22 care le am eu, sunt două soiuri. Unu mai mic, și unu mai mare. Sunt vaci de carne”, ne-a explicat badea George.
Omul a plătit bani frumoși pentru ele. Unele au costat câte 1.000 de euro bucata, altele câte 1.500 de euro bucata. Le-a cumpărat pentru el și familia lui.
„Multă lume m-a întrebat dacă nu le vând. Nu vreau să le vând. Le-am luat pentru mine și familie. Le am cam de un an de zile”, a mai spus George Moț.
Chiar dacă în Scoția e mai rece, romuleanul spune că vacilor le priește și aerul de la Romuli. Iarna este lumea lor, iar vara stau mai mult în pădurea din zonă.
Mai mult, omul e pasionat de creșterea animalelor „non-conformiste”. Acesta are în grijă și mai mulți mistreți.
„Am și câțiva mistreți. Chiar dacă e pesta asta porcină, m-au pus să îi verific, să aibă toate la zi. Nu mi i-au luat. Nu am fosrte mulți că nu e suprafața mare. Dar am grijă de ei”, ne-a spus badea George în timp ce și-a luat lucrurile și a pornit-o spre pădure, ca să-i hrănească.