Robert Iakab, un tânăr de 19 ani care se pregătește să devină kinetoterapeut, își rotunjește veniturile în studenție cu ajutorul mentei olandeze, pe care a descoperit-o întâmplător și pe care o cultivă, alături de familie, în grădina părinților din Sărata.
Robert Iakab, un tânăr de 19 ani și student la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgul Mureș, specializarea balneo fizio-kinetoterapie si recuperare și-a transformat timpul liber într-o activitate surprinzător de benefică și plină de savoare.
Împreună cu tatăl său, Iakab Levente, cultivă mentă olandeză, o varietate apreciată pentru aroma puternică și aspectul atrăgător. Deși este doar un hobby pentru ei, menta a devenit o sursă de venit suplimentar. Ideea de a cultiva mentă le-a venit spontan inspirați fiind de un video de pe YouTube:
„Tatăl meu a văzut un videoclip al lui pe YouTube și a fost foarte inspirat. Am cumpărat câțiva stoloni de mentă de la el și am început să îi plantăm în vara anului 2022. Alegerea mentei olandeze nu a fost întâmplătoare. Acest soi se remarcă prin intensitatea mirosului, durabilitatea după recoltare și aspectul estetic”, spune Robert.
Plantația este amplasată chiar în grădina familiei din Sărata, iar întreținerea necesită răbdare și grijă. „Menta are nevoie de foarte multă apă, fiind udată zilnic. De asemenea, plivirea buruienilor este esențială, pentru că acestea pot sufoca planta. Deși pare ușor, întreținerea este mai dificilă decât se vede la prima vedere.”
În comparație cu alte culturi, înființarea unei plantații de mentă este accesibilă: „Costurile nu sunt ridicate. Tot ce ai nevoie sunt stolonii, care se plantează și apoi trebuie udați și întreținuți.” Cu toate acestea, rezultatele depind de consistența și punctualitatea cu care se respectă procesul.
Restaurantele și organizatorii de evenimente folosesc mentă „de Sărata”
Robert și tatăl său au reușit să atragă clienți locali, în special restaurante și organizatori de evenimente. Menta este folosită pentru limonade, decoruri sau diverse preparate culinare. Prețul standard pentru 100 de grame este de 10 lei, iar pentru comenzi mai mari, cum ar fi cele pentru nunți sau evenimente, sunt oferite reduceri:
„Este o afacere care merge doar dacă suntem punctuali. Dacă un client are nevoie de mentă pentru a doua zi, trebuie să o culegem, să o spălăm și să o livrăm în timp util. Altfel, îl pierdem, iar acesta va cumpăra de la altcineva”, completează tânărul.
Felicitari