Conform obiceiului, încă din primele zile ale anului, preoții din Bistrița, ca și cei din întreg județul, de altfel, au pornit din casă în casă pentru a sfinți locuințele. Este o tradiție ca, înainte de Bobotează, preoții să „meargă cu crucea”, iar creștinii să primească binecuvântarea acestora.
Tradiția ortodoxă spune că în ajunul Bobotezei trebuie sfințite casele. Încă din primele zile ale Noului An, prin scările blocurilor din Bistriţa a răsunat cântecul „În Iordan botezându-te Tu, Doamne…”. Sunt cuvintele care vestesc sosirea preoţilor parohi însoţiţi de copii, pe la casele enoriaşilor.
Slujitorii Domnului, însoţiţi de un diac şi doi-trei copii sau tineri, vizitează casele bistriţenilor pe care le sfinţesc cu Agheasma Mare. Se cântă, în acest timp, „În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat, că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te. Și Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, mărire Ţie”.
De regulă preotul trebuie întâmpinat de capul familiei, cu o lumânare aprinsă în mână. Casa trebuie de asemenea să fie luminată. Pe rând, membrii familiei sunt în mod simbolic botezaţi cu busuiocul înmuiat în apă sfinţită, fiind invitaţi să sărute crucea.
Preotul paroh sfinţeşte apoi fiecare cameră din casă cu busuioc înmuiat în apă sfinţită: „Se sfinţeste casa aceasta, în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh”.
„Tradiţii frumoase în aşteptarea Bobotezei: umblatul cu crucea şi sfinţirea caselor…” – au postat cei care se ocupă de pagina Maierul de Astăzi:
Sursa foto @ Parohia Ortodoxă Maieru