Autoritățile centrale au actualizat Masterplanul investițiilor în turism și par să-și fi îndreptat atenția asupra domeniilor schiabile, a turismului balnear și a ecoturismului. Bistrița-Năsăud este pe listă cu 3 proiecte, două dintre ele fiind domenii schiabile.
Guvernul a actualizat Masterplanul de investiții în turism, aprobat acum 7 ani. Autoritățile centrale își îndreaptă atenția asupra turismului de schi, a celui balnear și a ecoturismului, cu mențiunea că sunt luate în calcul investițiile în turismul de schi doar în zonele unde există zăpadă minim 120 de zile pe an.
Din vechiul masterplan au rămas și trei proiecte din Bistrița-Năsăud. Este vorba despre două domenii schiabile și un centru de tratament.
Au rămas în picioare un domeniu schiabil pe Valea Bârgâului, mai exact în Prundu Bârgăului și altul în Rodna, mai exact în Valea Vinului. De asemenea, pe listă regăsim și construirea și dotarea unui centru sau a unei baze de tratament în orașul-stațiune Sângeorz-Băi.
Printre investițiile care sunt finanțate în domeniul schiabil se numără: instalații de transport pe cablu, bandă transportoare pentru pârtii școală, instalație de iluminat nocturn, instalație de zăpadă artificială, utilaj de bătut zăpada, pârtii și piste de săniuș, dar și infrastructura pentru petrecerea timpului liber pe timp de vară, conexă domeniilor schiabile.
Mai multe despre domeniul schiabil care se pregătește în comuna Rodna puteți citi mai jos:
Ministerul Turismului finanțează un domeniu schiabil cu peste 20 de km de pârtii, la Rodna
Foto: proiect pârtie de schi Rodna – Valea Vinului.
Încălzirea globală nu lasă zăpadă la cote mai mici de 2000 metri . O partie de schi in mijlocul rezervației naturale va avea un impact semnificativ negativ asupra faunei iar defrișarea pădurii va conduce la alunecări de teren imprevizibile
unde doamne au găsit ăștia condiții de iarna autentica? la 600 m altitudine? suntem duși cu capul…nici la 1100 m, la piatra fântânele nu se mai schiază…de vreo 30 de ani! doar peste 1800 mai avem zăpadă,și asta v-o spune un meteorolog! plus ca versantul trebuie sa fie nordic.