0.2 C
Bistrița
marți, noiembrie 5, 2024

Guvernul demis a împărțit din pix 30 de milioane de lei în județ. Cum au fost distribuiți banii:

30 de milioane  din 1,4 miliarde de lei. Atât primește județul Bistrița-Năsăud pentru asigurarea  tuturor  cheltuielile secţiunii de funcţionare a bugetelor locale. Din 58 de comune doar 34 au primit bani, lozul câștigător fiind tras de municipiul Bistrița: 10 milioane de lei.

A fost ultima ședință de Guvern în actuală componență și structură, dar mai ales în privința  culorii politice. Între roșu și albastru este galbenul, așa că suma distribuită de Executiv a fost de 1,4 miliarde de lei. 30 de milioane de lei vor poposi în conturile a doar 34 de  primării ale județului Bistrița-Năsăud, orașele și municipiul Bistrița fiind cele mai favorizate.

Suma cea mai mare o primește Primăria municipiului Bistrița, numai puțin de 10 milioane de lei, nefiind uitate nici Năsăudul sau orașul Sângeorz Băi, Romocea alegându-se cu aproape 4 milioane de lei (3,7 mai precis), iar liberalul Traian Ogâgău cu 1,7 milioane de lei, el fiind singurul membru PNL care primește peste 1.000.000 de lei.

În ceea ce privește comunele, din cele 58 de primării, doar 34 primesc bani, în acest caz trebuie să reamintim faptul că, scopul acestei Hotărâri este acela de a asigura toate cheltuielile secţiunii de funcţionare a bugetelor locale. În topul comunelor este Rodna, cu 985 de mii de lei, dar și primăriile Lunca Ilvei (PNL), cu 695.000 de lei, Bistrița Bârgăului, 601.000 lei și Căianu Mic, 602.000 lei. La coada clasamentului găsim Maieru cu 50.000 de lei, Miceștii de Câmpie, (PNL) cu 54.000 de lei, Negrilești (PNL)  cu 64.000 de lei și Dumitrița cu 94.000 de lei.

Sume rezonabile vor merge și în conturile primăriilor Spermezeu, 555.000 de lei, Măgura Ilvei, 519.000 de lei, Salva, 440.000 de lei,  Chiochiș, 420.000 de lei,  sau Josenii Bârgăului, 400.000 de lei.

Nu au primit niciun un leu: Feldru  (PNL), Braniștea (UDMR), Dumitra  (ALDE), Ciceu Mihăiești (PSD), Ciceu Giurgești (PSD), Prundu și Tiha Bârgăului, ambele cu primari PSD, Cetate (PSD), Budacu de Jos (PSD), Șieu (ALDE), Șieuț (PNL) și Monor (PSD). Pe aceeași listă se mai regăsesc primăriile Galații Bistriței (PSD),  Teaca (PSD), Budești (PSD),  Silivașu de Câmpie  (ALDE), Urmeniș  (ALDE), Milaș (PSD), Nușeni (PNL), Runcu Salvei (PNL), Rebrișoara (PNL), Șintereag (PSD), Lechința (PSD), Livezile (ALDE), Chiuza (PSD) Romuli și Telciu, cu primari aleși pe lista ALDE

„Trebuie știut faptul că: Executivul a aprobat în şedinţa de luni un proiect de Hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a sumelor defalcate din TVA, fiind distribuită suma de 1,4 miliarde lei pentru diferite capitole de cheltuieli.„În  şedinţa de Guvern am discutat şi aprobat un proiect de Hotărâre de Guvern aşteptat de ceva timp de comunităţile locale prin care am distribuit suma de 1,4 miliarde lei pentru diferite capitole de cheltuieli aşa cum au fost ele prevăzute în Ordonanţa 12/2019 (privind rectificarea bugetului de stat). Scopul acestei Hotărâri este acela de a asigura toate cheltuielile secţiunii de funcţionare a bugetelor locale. Este un lucru normal ca după Ordonanţa privind rectificarea pe 2019 să avem o astfel Hotărâre de Guvern,” a spus Teodorovici.

El a mai  precizat că la repartizarea sumelor au fost avute în vedere mai multe premise:  „Prima este legată de prevederile bugetare aprobate pentru 2019, prin Legea bugetului de stat nr. 50 din 2019, şi desigur prin Ordonanţa Guvernului nr. 12 pentru cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, din taxa pe valoare adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale. Următorul aspect este legat de veniturile proprii provenite din impozite şi taxe locale prevăzute în bugetele locale pentru 2019, desigur execuţia bugetară la momentul 31 iulie 2019, necesarul cheltuielilor prevăzute la alineatul 3 estimat până la finalul anului 2019”, a explicat acesta.

Eugen Teodorovici a subliniat că prin această HG se are în vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de funcţionare, cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistenţilor personali şi persoanelor cu handicap grav, indemnizaţii lunare ale persoanelor cu handicap, „aşa cum se prevede la articolul 42, alineatul 4 din Legea 44/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”.

Totodată, banii vor fi folosiţi pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii pentru întreţinerea unităţilor de învăţâmânt şi pentru cele aferente sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, de la nivelul judeţelor, alte naturi de cheltuieli urgente necesare în anul 2019 şi a căror plată nu poate fi amânată.

Ministrul demis al Finanţelor a mai afirmat că în cadrul şedinţei de Guvern s-a propus şi o redistribuire a unei sume de aproximativ 23 de milioane de lei astfel încât nicio comunitate locală cu rang de comună „să nu aibă sub trei luni de funcţionare, chiar dacă acestea nu au solicitat, către Ministerul de Finanţe, aceste sume”.

„Practic este o măsură de echilibrare pentru comune, fără a se lua în calcul, aşa cum se vorbeşte în spaţiul public, de culoarea politică a unor primari”, a precizat Eugen Teodorovici.

Alin Cordoș

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.