În ultima ședință din an, Guvernul a adoptat Ordonanța Trenuleț, care vine cu schimbări atât pentru bugetari, cât și pentru oamenii de afaceri, care se trezesc cu noi taxe. Cum ne afectează pe toți această ordonanță:
Astăzi, Guvernul a adoptat Ordonanța Trenuleț, pe care premierul Marcel Ciolacu a justificat-o cu faptul că prognozele Comisiei Europene de luna trecută și datele Comisiei Naționale de Prognoză au fost mult mai pesimiste decât așteptările specialiștilor.
Cheltuielile au fost cu 69 de miliarde de lei, adică cu 3,92% din PIB față de ceea ce era prevăzut în buget. Ce prevede Ordonanța Trenuleț:
-reinstituirea impozitului pe construcții, prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcțiilor existente.
-crește impozitul pe dividende, de la 8 la 10%.
-se reduce pragul de taxare pentru microîntreprinderi la 250.000 de euro, de la 500.000 de euro.
-se elimină facilitățile fiscale acordate IT-iștilor, dar și angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară.
Și bugetarii au parte de mai multe schimbări, menite să se reducă cheltuielile:
-salariile, sporurile și primele rămân înghețate în 2025, la nivelul celor încasate în noiembrie 2024.
-bugetarii nu mai primesc tichete, excepție făcând doar cele de creșă.
-se îngheață angajările la Stat, cu excepția posturilor unice vacante.
-bugetarii nu mai primesc indemnizații sau ajutoare la ieșirea la pensie, retragere sau încetarea raporturilor de muncă.
-voucherele de vacanță scad de la 1.400 de lei, la 800 de lei. Acestea nu vor mai fi acordate bugetarilor care au un salariu net de peste 8000 de lei.
De asemenea, nu vor mai crește nici pensiile, alocațiile copiilor, bursele pentru elevi sau rentele viagere pentru sportivi. Pensionarii și studenți vor avea o reducere de doar 50% la transportul local și metrou și nu de 90% ca până acum.
Foto: Gov.ro