1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

GRAV: Presați de conducere și de frica internării, angajații Ambulanței Bistrița refuză testarea pentru COVID-19 după ce o colegă a fost diagnosticată. Soțul asistentei e în stare gravă, la spital

Situație extrem de gravă la Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud! Aici se încearcă mușamalizarea unei situații care poate duce la izbucnirea unui focar. Asistenta șefă a fost diagnosticată pozitiv cu SARS COV-2, în urmă cu două zile, după ce soțul ei a fost internat în spital în stare gravă. Din poziția pe care o are, femeia a intrat în contact în ultimele zile cu toți angajații stației. Iar acest lucru ar fi impus testarea tuturor colegilor, spun sursele noastre. Situația a împărțit în două SAJ BN: dacă se constată că sunt mulți infectați, stația riscă să rămână fără personal. Dacă nu se testează, cum au semnat pe PROPRIA RĂSPUNDERE angajații, riscă să îmbolnăvească pacienții la care merg să dea primul ajutor. Mai mult, deși Consiliul Județean a alocat bani spitalului pentru testarea tuturor cadrelor medicale din județ, dr. Annabella Muzsi i-a pus să aleagă pe angajați între echipamente și teste, despre care este convinsă că ar trebui să le plătească.

Scandal cât Stația Județeană de Ambulanță Bistrița-Năsăud! De ieri încoace, se încearcă evitarea testării angajaților, de frică să nu se închidă stația, dacă ar fi depistați prea mulți angajați pozitiv la infecția cu SARS COV-2. Pe de altă parte, dacă cei pozitivi, asimptomatici și nediagnosticați, merg acasă sau la diverse solicitări în continuare, ar putea izbucni un focar de îmbolnăviri. Iar acesta ar putea fi extrem de greu de gestionat, pentru că dincolo de familii, cei de la ambulanță intră în contact cu pacienți, cadre medicale din spital etc.

Cum a început totul…

Totul a început în urmă cu câteva zile, când soțul asistentei șefe de la SAJ Bistrița a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Bistrița în stare gravă, cu probleme de respirație. I s-a făcut testul pentru diagnosticarea cu COVID-19, iar rezultatul a ieșit pozitiv.

Omul se pare că este în continuare în stare gravă, fiind cu mască CPAP de oxigen, la Terapie Intensivă, în Spitalul Județean. Imediat a fost testată și soția sa, iar marți seara a venit rezultatul: POZITIV. Asistenta a fost internată și ea, imediat, în Spitalul Orășenesc Năsăud. Alți doi colegi asistenți cu care fusese în contact direct au fost trimiși acasă, într-o izolare de 14 zile.

Mai departe, angajații SAJ BN s-au împărțit în două tabere. Pe de-o parte, conducerea stației și o parte din angajați susțin că nu ar trebui testat tot personalul. Aceștia au în spate două motivații: dacă ar fi prea mulți diagnosticați pozitiv, stația riscă să se închidă, pentru că nu ar mai avea cine lucra.

Pe de altă parte, angajații care susțin să nu fie testați pentru că nu prezintă simptome sunt îngroziți de o internare de două săptămâni în spital. De cealaltă parte, sunt angajații care se gândesc cu groază că și-ar putea îmbolnăvi familiile, așa cum a fost cazul asistentei șefe, dar și pacienții la care merg.

Presiuni și amenințări, pentru angajații de la Ambulanță…?!

În această dispută internă pe testare, dr. Annabella Muzsi, directorul SAJ BN, invocă Metodologia COVID-19, actualizată recent. Care nu ar permite testarea angajaților în această situație.

Mai mult, pentru a mări presiunea, la un moment dat, ar fi pus problema cum că testele ar trebui plătite și le cere angajaților să aleagă între teste și… echipamente. Un argument total fals! Pentru că în Bistrița-Năsăud testarea tuturor cadrelor medicale se face GRATUIT din finanțarea alocată de Consiliul Județean. Consiliul a asigurat kituri pentru tot personalul medical, inclusiv pentru medicii de familie, fie că se încadrează sau nu în definția cazurilor care trebuie investigate, cam oriunde există suspiciune.

Mai cu amenințări voalate, mai din convingere – cert e că astăzi, din informațiile noastre, majoritatea angajaților au semnat o hârtie prin care, PE PROPRIA RĂSPUNDERE, au refuzat să fie testați.

Sursele noastre susțin că sugestia ar fi venit și din partea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. Cumva, vina în cazul izbucnirii unui focar plecat de la Ambulanță, toată responsabilitatea a fost trecută în sarcina angajaților, care, din convingere sau prin presiune și presați cu argumente false au semnat documentul.

Li s-a promis totuși că cei care prezintă simptome vor fi testați în următoarele zile. Până atunci, asimptomaticii, dacă sunt, pot merge la cazuri, în familii și, mai departe… Dumnezeu cu mila.

Conducerea Ambulanței recunoaște conflictul, dar…

Contactată vizavi de această situație, dr. Annabella Muzsi, directorul Stației Județene de Ambulanță Bistririța-Năsăud a recunoscut conflictul și a explicat situația din punctul său de vedere.

Dânsa recunoaște că trăiește cu spaima ca stația să nu mai poată funcționa – în cazul în care mai mulți angajați ar fi depistați pozitiv. (În paranteză fie spus, SAJ BN funcționează de peste 10 ani cu sub jumătate din schema ideală de personal).

Însă dr. Annabella Muzsi susține că nu a făcut nicio presiune ca cei 60 de angajați de la Bistrița să nu fie testați. Ci doar că le-a atras atenția ce răspundere implică dacă forțează declarația pe propria răspundere și ajung să fie testați.

Totuși, ea recunoaște că cei care s-ar recunoaște ca și „contact direct” cu asistenta șefă ar putea fi trași la răspundere. Pentru că, astfel ar recunoaște implicit că nu au folosit tot timpul echipamentele de protecție.

Dacă angajații SAJ BN se declară contacți direcți cu asistenta șefă (despre care directorul recunoaște că a avut contact intens în ultimele zile atât cu asistenții și medicii, cât și cu personalul TESA – fiind final de lună), atunci aceștia vor fi testați. Dar în izolare vor intra nu doar ei, ci și familiile lor. Ceea ce ar putea lăsa familiile fără venituri.

În plus, ieșirea din schema de personal a doar câțiva din angajați – ar pune Ambulanța „pe roate”, iar liniile de gardă nu s-ar mai putea asigura. SAJ BN are în jur de 150 de angajați – din 300, câți ar fi necesari.

Dr. Muzsi neagă vehement că ar fi avut presiuni să nu facă testări din partea DSP BN. Dimpotrivă, spune că are o colaborare instituțională excelentă și că cei de la DSP i-au cerut doar să respecte metodologia nouă. Ceea ce a și făcut, atrăgând doar atenția angajaților ce repercusiuni poate avea cererea lor de a fi testați. E vorba de izolarea lor și a familiilor, dar și de faptul că nu au purtat echipamentele de protecție mereu etc.

EXCLUS riscul ca pacienții să fie infectați…

Referitor la netestarea personalului – care ar putea ascunde cadre medicale asimptomatice și ar putea infecta pacienții – directorul SAJ BN spune că este EXCLUS riscul ca pacienții să fie infectați. Și asta pentru că personalul medical poartă mereu echipamente de protecție la cazuri.

Muzsi a subliniat aici că personalul lucrează cu mare precauție în teren, la cazuri, purtând corect și mereu echipamentele. Dar sunt mai relaxați între ei: „Am obosit de câte ori le atrag atenția prin stație să își pună măștile pe gură, să dezinfecteze suprafețele etc…”.

Cât despre testarea contra cost, care ar greva cheltuieli suplimentare în bugetul SAJ BN, dr. Anabella Muzsi era convinsă că așa stau lucrurile. Când i s-a spus că testarea tuturor cadrelor medicale din Bistrița-Năsăud este asigurată din bugetul Consiliului Județean, aceasta a replicat: „Și ne-a adus cineva la cunoștință asta?! Nu. Eu nu știam și nu am timp să citesc presa. Dar am să-l sun pe domnul director Lazany să verific. Vorbesc aproape zilnic cu el și nu mi-a spus așa ceva. Dacă e așa, voi cere ca mâine să fie testați colegii”.

Despre testarea gratuită a tuturor cadrelor medicale din Bistrița-Năsăud, inclusiv a celor din cabinetele medicilor de familie din județ, Bistriteanul.ro a scris aici:

AȘA DA! Cadrele medicale din județ vor fi testate de COVID 19!

 

UPDATE 19.00

Managerul SAJ BN a venit cu o lămurire ulterioară a lucrurilor în ceea ce o privește pe asistenta șefă.

Referitor la cazul asistentei medicale confirmate pozitiv, doresc să fac următoarele precizări:

  • aceasta și-a purtat cu maximă responsabilitate echipamentul de protecție în activitatea zilnică administrativă din instituție;
  • dovada a responsabilității sale este și faptul că în momentul în care soțul ei a devenit simptomatic, a solicitat înlocuirea sa din tura operativă programată și nu a ieșit în teren;
  • am acordul ei verbal să vă comunic că soțul ei este în ATI, dar NU este intubat;
  • de puțin timp am intrat în posesia rezultatelor testelor la cei doi colegi izolați la domiciliu, ambii asistenți și sunt negativi” a transmis Anabella Muzsi.

Totodată, aceasta a discutat cu managerul spitalului, și au stabilit ca cei de la SAJ BN să fie testați.

Am vorbit cu domnul manager al Spitalului Județean și a acceptat să ne testeze personalul începând cu ziua de luni. Testarea se va face în cadru organizat, iar detaliile le vom stabili luni dimineața cu dânsul” a mai completat managerul SAJ BN.

Ar fi vorba de cele 4 ture de lucru din stația centrală, aproximativ 50 de persoane- personal medical plus ambulanțieri și 21 salariați din sfera administrativ-economică.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...