Potrivit ultimului raport al Direcției de Sănătate Publică, doar 32 de unități administrativ teritoriale din Bistrița-Năsăud au un asistent medical comunitar. Asta înseamnă că deși 60% din populația județului trăiește în mediul rural, doar în 45% dintre UAT-urile din mediul rural există un asistent medical.
Ultimul raport al Direcției de Sănătate Publică scoate în evidență faptul că mediul rural este descoperit când vine vorba despre personal medical. La nivelul județului există 30 de asistenți medicali comunitari și 8 mediatoare sanitare.
Există asistenți medicali în cele patru orașe și în doar 28 de comune din cele 58 existente. Lipsesc asistenții medicali din comunele Braniștea, Budacu de Jos, Cetate, Ciceu Giurgești, Ciceu Mihăiești, Coșbuc, Dumitra, Galații Bistriței, Josenii Bârgăului, Lunca Ilvei, Matei, Măgura Ilvei, Miceștii de Câmpie, Milaș, Monor, Negrilești, Nimigea, Nușeni, Rebra, Rebrișoara, Romuli, Runcu Salvei, Salva, Sânmihaiu de Câmpie, Silivașu de Câmpie, Șieu, Șieu Măgheruș, Șieuț, Șintereag, Telciu, Urmeniș sau Zagra.
„În timp ce 60% din populația județului trăiește în mediul rural, doar în 45% din UAT din mediul rural există angajat personal în AMC (n.r. asistent medical comunitar) – în unele UAT există doar un AMC pentru aproximativ 5000 de locuitori”, notează Direcția de Sănătate Publică în raport.
Primăriile au făcut 17 solicitări pentru a obține finanțare de la Ministerul Sănătății pentru angajarea de asistenți medicali comunitari, însă fără rezultat. S-au încheiat totuși contractele de finanțare pentru centre comunitare integrate prin PNRR în Bistrița, Telciu, Căianu Mic, Chiochiș și Dumtrița.
Foto: pexels.com
La CMI Cetate sunt două asistente .