-0.3 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

FOTO: Pâinea noastră cea de toate zilele… O expoziție luminoasă și plină de căldură, la Muzeul Județean

Până în 3 martie, la Muzeul Județean aveți ocazia să admirați o impresionantă și luminoasă expoziție. Sunt reunite, pentru prima dată, obiecte de arheologie și etnografie foarte valoroase. Între exponate – inclusiv grâu carbonizat de acum două mii de ani, descoperit într-un depozit din Ilișua devastat de un incendiu… 

Grâul și pâinea pe meleaguri bistrițene se intitulează expoziția deschisă până în 3 martie, la Muzeul Județean. Coordonatorii proiectului sunt dr. George Marinescu (Arheologie) și Mihaela Bolog (Etnografie).

Expoziția reunește pentru prima dată exponate de arheologie și etnografie care ilustrează varietatea și vechimea milenară a acestei preocupări vitale pentru om. 

Este o expoziție inedită. De această dată, am reușit să includem și vestigiile arheologice în poveste, pe lângă cele etnografice, exploatate deja la Muzeul din Bistrița… Arătăm publicului bistrițean faptul că grâul a constituit o preocupare importantă locuitorilor acestor meleaguri – încă din cele mai vechi timpuri.

Am expus aici descoperiri arheologice din Bistrița-Năsăud. Avem dovezi încă din Neolitic. Sunt foarte multe descoperiri din epoca bronzului, cultura Wietenberg și cultura Noua. Am expus diferite tipuri de seceri folosite pe aceste meleaguri. Seceri de silex, de bronz sau de fier din epoca La Tène”, a explicat dr. George Marinescu, pentru Bistrițeanul.ro.

În sala Borgo de la Muzeul Județean veți avea surpriza să descoperiți diferitele tipuri de râșnițe folosite pentru măcinarea grâului.

De la râșnița concavă preistorică, până la râșnița dacică, existentă în epoca La Tène, și îmbunătățită deja, pentru că avea două piese. Este expusă și o râșniță din epoca romană, dar și tradiționala moară.

Alături de cuțitele de piatră, a fost expus și un corn de cerb folosit pe post de plug.

Există inclusiv un vas roman cu grâu carbonizat. A fost descoperit în castrul roman de la Ilișua, unde un incendiu a devastat acum aproape 2000 de ani depozitul de cereale.

Cerealele erau depozitate în gropi săpate în pământ, în apropierea locuințelor. Existau însă și vase cu provizii de rezervă, păstrate în hambare de lemn.

Expoziția Grâul și pâinea cuprinde și seceri de bronz folosite pe vremuri. Dar și plugurile de lemn ale primelor secole

În „oglindă” sunt amplasate fierul de plug și brăzdarul folosite pe vremea dacilor și a romanilor, dar și plugurile descoperite în Evul Mediu timpuriu, la Șieu. Sunt aproape identice ca formă, doar dimensiunile diferă”, a punctat George Marinescu.

Fiecare epocă este descrisă pe panourile informative care completează expoziția Grâul și Pâinea.

„Publicul poate să se informeze, pe scurt, în legătură cu elementele importante care au marcat evoluția agriculturii în județ. Nu lipsesc elementele conexe pâinii, cum este turta dulce, făcută cu ajutorul unor prese speciale.

Am reconstituit, practic, întregul proces – de la arat, la semănat și seceriș. De la treieratul grâului, la vânturatul cu ajutorul lopeților și apoi măcinatul grâului la moară. Și nu în ultimul rând – frământatul aluatului în covata specială de lemn și coptul pâinii în cuptor. Colega noastră, Rodica Moldovan, ne-a ajutat cu câteva minunate cununi din grâu”, a povestit George Marinescu.

În expoziție a fost adus și un mic cuptor care simbolizează etapa finală a procesului. O mână de ajutor au dat și cei de la Atelierul de pâine tradiţională de pe Valea Bârgăului, coordonat de Ioana Hangan Pudilic. Aici s-au copt colacii speciali pentru nuntă, înmormântare sau biserică, dar și colăceii pentru colindători și pâinile expuse în expoziție.

Nu a fost ignorată nici dimensiunea religioasă sau spirituală legată de pâine. Pâinea are o semnificație specială în cea mai cunoscută rugăciune – Tatăl nostru, dar face parte și din cele mai importante ritualuri religioase. Limba română este de asemenea, foarte expresivă și ne oferă suficiente surprize lingvistice la care merită să medităm din când în când. 

Expoziția Grâul și Pâinea poate fi vizitată în sala Borgo Prund de marți până duminică, între orele 9-17.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...