Zeci de cadre didactice și sute de prichindei au răspuns provocării lansate de educatoarele Grădiniței Nr 1 din Năsăud.
88 cadre didactice care coordonează 1075 copii (antepreșcolari, preșcolari și școlari din ciclul primar) de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 din Năsăud au împodobit câte un brad tradițional.
A fost provocarea proiectului județean „Români în Țara Năsăudului”, aflat la a II-a ediție.
Inițitorii proiectului și-au propus să aducă în prim plan Crăciunul tradițional, așa cum era sărbătorit odinioară de bunicii și străbunicii micuților noștri învățăcei.
Din juriu au făcut parte creatoarea populară dr. Linul Virginia, inspectorul școlar profesor Violeta Rogozan și profesoara Alexandra Reman. Ele au avut de îndeplinit dificila misiune de a aprecia 55 de videoclipuri, excepțional realizate. Videoclipurile au fost trimise la Năsăud din județele Bihor, Mureș, Maramureș și Bistrița-Năsăud.
Într-un cadru de sărbătoare, cald și prietenos, cu miros de cetină și turtă dulce, au fost decernate și premiile câștigătorilor.
„Cea mai mare bogăţie a omenirii sunt copiii. Dacă i-am învăţat pe copiii noştri versuri din cântecele vechi, paşi din dansul strămoşilor noştri, înseamnă că am sădit în sufletele lor unul dintre cele mai frumoase sentimente. Copiii merită să înţeleagă că prezentul este valoros numai împreună cu trecutul. Fiindcă astfel îmbinate prezintă o garanţie pentru viitor…
Datoria noastră este să promovăm respectul şi interesul faţă de tradiţiile culturale în rândul preşcolarilor. Să le insuflăm cunoaşterea zonei geografice şi a tradiţiilor culturale specifice zonei noastre.
Activităţile educative trebuie să-i sensibilizeze pe copiii mici. Să le bucure privirea, să-i plimbe în afara spaţiului supraurbanizat. Să-i ducă pe firul întoarcerii la arta populară (căci, vorba poetului, „veşnicia s-a născut la sat…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro coordonatorul proiectului, prof. învățământ preșcolar Ana-Maria Ilieș, de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1, Năsăud.
Prof. Ana-Maria Ilieș ne-a mai explicat că ideea proiectului a avut în centru una dintre tradițiile importante ale Crăciunului: împodobirea bradului.
„Este una dintre tradițiile mai noi ale românilor adusă de regele Carol care a împodobit bradul prima dată la curtea regală în anul 1866.
De atunci obiceiul s-a răspândit foarte repede în casele românilor din toată țara. Fiecare îl împodobea cu ceea ce avea mere, nuci, covrigi și turtă dulce. În cadrul proiectului nostru i-am provocat pe copiii și cadrele didactice din județele Bihor, Mureș, Maramureș și Bistrița-Năsăud să filmeze acest obicei, implicându-se astfel în proiect.
Mulțumim tuturor pentru participare și implicare. Mulțumim pentru sprijin și doamnei inspector pentru Educație timpurie profesor Emiliana Chira. Cu mare drag vă așteptăm și la următoarele ateliere! Sărbători cu pace și lumină!”, a mai transmis prof. Ana-Maria Ilieș,.