-0.7 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Grădina din jurul Colegiului Național Liviu Rebreanu, „transformată” cu aproape 3 milioane de lei

Primăria Bistrița ia în calcul modernizarea și transformarea grădinii din jurul Colegiului Național Liviu Rebreanu. Firma care va câștiga licitația organizată de Primăria Bistrița va primi aproape 3 milioane de lei și va avea la dispoziție un an să transforme zona.

Nu doar Colegiul Național Liviu Rebreanu va fi reabilitat, ci și grădina din jurul unității de învățământ. Primăria Bistrița a organizat o licitație publică pentru a găsi o firmă care să se ocupe de transformarea oazei de verdeață.

A pus la bătaie aproape 3 milioane de lei din bugetul local pentru aceste lucrări. Firma care va câștiga licitația va avea la dispoziție 12 luni pentru a finaliza lucrările. Vestea bună este că, potrivit proiectului, și bistrițenii vor avea acces la acest parc dendrologic. Vor fi amenajate și zone de relaxare în grădina colegiului.

Printre lucrările care se vor realiza se numără: revitalizarea și reamenajarea parcului dendrologic, reînnoirea vegetației, lucrări de implementare a unui sistem automat de irigare, alei, două cișmele, bănci și coșuri de gunoi, panouri cu scop educațional în vederea vizitării de către publicul larg, după un program prestabilit și montarea a două porți din fier forjat, automatizate, de acces din curtea intrării principale, în cele două zone ale parcului dendrologic.

Câștigătoarea licitației va trebui să înlocuiască și asfaltul în curtea colegiului, să paveze trotuarele, să amplaseze mobilier urban în curtea unității de învățământ, bănci și coșuri de gunoi, precum și suporturi pentru biciclete. Fațada colegiului va fi iluminată arhitectural.

Iluminate vor fi și aleile din parcul dendrologic. Grădina va avea și un lac artificial, amplasat înspre strada Zimbrului.

Foto: Laurențiu Grec

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

5 COMENTARII

    • Daaa! Se „triplează” valoarea și de 4 sau 5 ori, nu doar de trei… 🤦‍♂️
      (că știe și eu, vorbește corect!) 😀😃

  1. Grădina din jurul Colegiului Național Liviu Rebreanu nu este o grădină oarecare. Este vorba despre Parcul Dendrologic creatie a regretatului profesor de biologie Livius Gubesch, cel care impreuna cu generatii de elevi a pus bazele unei adevărate grădini botanice prin bogata colectie de specii arboricole pe care le contine. Prin definitie, o „Grădină Botanică” este, in primul rand o instituţie de cultură, cu rol de cercetare, care a apărut încă din antichitate, grădina fiind „laboratorul“ în care medicii cultivau plantele de care aveau nevoie în tratarea bolnavilor. Apoi, în perioada Renaşterii, grădinile botanice au fost organizate pe lângă universităţi, pentru studiul ştiinţelor naturale, pentru aclimatizarea speciilor exotice, iar mai nou pentru conservarea speciilor aflate pe cale de dispariţie.
    Prin urmare, amenajarea parcului dendrologic al CNLR trebuie făcută cu multa grija si profesionalism, pentru a pastra valoarea stiintifica a colectiei dendrologice, refacandu-se si „rozariul” (colectia de trandafiri), care din pacate a fost lasat in paragina pînă a dispărut.
    Avand in vedere valoarea floristica a speciilor aduse si plantate cu migala de-a lungul anilor de către profesorul de biologie Livius Gubesch, Parcul Dendrologic al CNLR a fost declarat arie protejata înca din 1976, pe baza deciziei nr.58/1976 a Consiliului Judetean fiind reconfirmată prin Hotărârea nr.3/1995.
    De aceea, mai degrabă in fata cladirii CNLR ar trebui sa stea alături bustul fostului director Georg Fischer, cel care a contribuit la construtia „Ginnaziului Evanghelic” cu mai bine de 100 de ani in urma, si bustul regretatului profesor Livius Gubesch, de care se leaga existenta Parcului Dendrologic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...