Locatarii de pe trei străzi din Bistrița sunt terorizați de șobolani, de ceva vreme bună. Angajații DSP Bistrița, alături de Poliția Locală, au găsit zeci de gospodării insalubre. Acestea ar fi „sursa” rozătoarelor care mișună la doi pași de centrul orașului.
La doi pași de inima Bistriței, rozătoarele mișună în voie! Locatarii de pe trei străzi s-au plâns reporterilor Bistrițeanul.ro de situația nemaiîntâlnită.
„Am dat o grămadă de bani pe aparatele alea pe care le montezi pe lângă casă pentru a-i alunga. Dar NU au niciun efect. Noaptea îi auzim pe streșini.(…) Am montat cuști și o grămadă de șobolani au fost prinși deja. Dar se tot înmulțesc, sunt tot mai mulți pe zi ce trece!”, a explicat Marițica R. aici:
Bistrițenii de pe trei străzi din oraș, terorizați de șobolani: „Nu putem deschide geamurile!”
În urma articolului publicat, autoritățile locale au rămas șocate de ce au găsit.
ZECI de gospodării insalubre, „sursa” rozătoarelor
Directorul adjunct al DSP Bistrița, Cristian Țetcu, a explicat că s-a impus o acțiune mai amplă.
„Situația de acolo, zona străzilor cuprinse între Cuza Vodă și Ioan Slavici, se rezolvă doar cu o acțiune mai amplă:
În primul rând, am deratizat toate zonele cu potențial: scurgeri, guri de canal, platformele de depozitare a deșeurilor.
Am verificat cantina ACI și Piața Decebal – zonele de depozitare a deșeurilor. Nu am găsit nereguli. Aceștia au contract cu firma de salubrizare, nu sunt probleme.
Am verificat, împreună cu poliția locală, gospodăriile din acel perimetru. Am găsit 20 de gospodării insalubre. Mai exact, oamenii au contracte de salubrizare pentru gunoiul menajer, nu asta e problema. Dar, au depozitat de-a lungul timpului, tot felul de materiale în șoproane, lemnării, etc. Aceste „depozite” sunt sursa șobolanilor.
Acolo nu pot pătrunde nici măcar pisicile, sau alți dușmani naturali ai șobolanilor.
Am discutat cu proprietarii și le-am explicat că acțiunile noastre de deratizare NU au niciun efect dacă NU se elimină focarele. Li s-a pus în vedere să ducă lucrurile vechi depozitate, la centrele de colectare deșeuri voluminoase. Iar apoi, să încheie, cu noi sau cu o firmă privată, contracte de deratizare. DOAR așa putem scăpa. Și eu zic că vom scăpa, deoarece oamenii s-au arătat deschiși soluțiilor propuse” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Cristian Țetcu.
Controale, în viitor, în toate cartierele de case
Această acțiune va sta la baza unor controale viitoare.
„Odată ce rezolvăm această situație, vom extinde astfel de acțiuni. Mai exact, vom lua, pe rând, cartierele de case și apoi localitățile componente, și vom prezenta aceste soluții.
Vom verifica dacă există depozite, cum am găsit în această zonă, și le vom prezenta soluțiile. Astfel, vom evita pe viitor să mai apară situații de acest gen!”, a concluzionat Cristian Țetcu.