Directorul Direcției Silvice, Gheorghe Ivan, a explicat că se confruntă cu o situație dificilă. „Avem o mare problemă cu exploatarea lemnului. Nu avem forță de muncă!”, a declarat acesta. CE răspuns i-a dat șefa AJOFM BN:
Doar o mică parte a fondului forestier al județului nostru este gestionat de Direcția Silvică. Cu toate acestea, există probleme în exploatarea lemnului.
„Există o problemă foarte mare în ceea ce privește exploatarea masei lemnoase pentru populație, respectiv fasonarea și apropiatul lemnului la drum auto. Toate acestea din cauza lipsei forței de muncă. Nu avem oameni.
Ar trebui ca fiecare Ocol silvic să pună la dispoziție oameni. Nu avem oameni, și ne este greu! Dar asigurăm populația că, în limita lemnului de care dispunem, onorăm solicitările. Asigurăm și transport, dacă ni se cere. Dar avem această problemă, a lipsei forței de muncă”, a subliniat Gheorghe Ivan în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural.
Acesta a explicat că muncitorii forestieri nu mai sunt încurajați.
„E și o criză de profesie. Nimeni în țara asta nu mai încurajează. Muncitorii forestieri merg în pădure, dorm acolo, în vagoane forestiere, își fac mâncare acolo. Nu se întorc în fiecare seară acasă la neveste și la copii. Sunt tot mai puțini oameni de acest fel”, a declarat Ivan.
Otilia Râpan, șefa AJOFM BN, i-a explicat acestuia care sunt cauzele lipsei forței de muncă în domeniul forestier.
„Criza forței de muncă este și din cauză că la țară populația este îmbătrânită. Tinerii sunt plecați în străinătate, iar cei bătrâni nu mai pot să urce în vârf de munte să taie lemne. Iar salariile sunt foarte mici. Li se dă minimul pe economie și atunci tinerii nu sunt interesați. Din 10 tineri câți sunt într-o localitate, doi sunt bolnavi, doi sunt pe ajutor social, restul… nu vor să muncească. Deci cam așa stă situația în localități.
În ceea ce privește cursurile, trei cursuri avem pe rol. Cursul de mecanic auto și două de înfrumusețare. Dar ne-am axat pe solicitările angajatorului. Dacă vine angajatorul și ne spune că are nevoie de cursuri de recepționer, noi organizăm.
Deci lipsa forței de muncă este cauzată de populația îmbătrânită de la țară. Și tinerii care nu mai vor, așa cum ați spus dumneavoastră, să stea în pădure ca să le taie. Tinerii sunt plecați în străinătate. De aceea nu avem forță de muncă. Și toți colegii mei din țară se plâng de acest fenomen. Salariile sunt foarte mici!”, a explicat aceasta.
Mai multe despre situația lemnului la noi în județ, stocuri și costuri, în materialele de mai jos:
Sa iasa din birouri
Lasati domnul inginer ca vi-l ” exploateaza ” ei hotii de lemne … de numa… numa . Dati-le ” mana libera ” cu cota parte din ce ” exploateaza ” … si sa vedeti catzi se vor prezenta ” la lucru ” … ! ( Sa mai si radem, ca tristi suntem destul ) .