-0.6 C
Bistrița
luni, noiembrie 18, 2024

Generaţia Marii Uniri: Atitudini, mentalităţi, comportamente

Generaţia Marii Uniri: atitudini, mentalităţi, comportamente” se intitulează colocviul organizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, în 26 și 27 aprilie 2018. Bistrițenii sunt invitați să afle despre rolul pe care l-a avut elita românescă (politicieni, oameni de cultură, militari sau slujitori ai bisericii), presa vremii şi oamenii de rând în formarea conştiinţei naţionale care a generat Marea Unire.

„Toţi aceia a căror conştiinţă de sine s-a făurit în împrejurările de un tragism dur şi răvăşitor al evenimentelor Primului Război Mondial – numit cu îndreptăţire pentru noi românii „Marele Război de întregire a neamului” – au păşit după aceea în viaţă cu sentimentul că sunt legaţi între ei prin firele unei solidarităţi durabile ce face din ei o generaţie. S-ar putea numi, cum s-a şi numit, de altfel, „generaţia Marii Uniri”.

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud plasează colocviul cu tema „Generaţia Marii Uniri: atitudini, mentalităţi, comportamente” sub genericul Centenarului Marii Uniri și îşi propune să aducă în faţa opiniei publice rolul pe care l-a avut elita românescă – politicieni, oameni de cultură, militari sau slujitori ai bisericii – presa vremii şi oamenii de rând, din toate teritoriile locuite de români, în formarea conştiinţei naţionale care a generat Marea Unire, în organizarea şi desăvârşirea Statului Naţional Unitar Român. Despre cei care aparţin generaţiei de la cumpăna veacurilor XIX-XX, care prin activitatea lor şi-au câştigat numele de „înfăptuitori ai Marii Uniri”, vor vorbi istorici, specialiști și cercetători de prestigiu din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Braşov, Mediaş, Sibiu, Alba-Iulia şi Bistriţa.

În cadrul manifestărilor, joi, 26 aprilie 2018, de la ora 17, la Casa Argintarului din strada Dornei, nr. 5, va avea loc vernisajul expoziţiei „Alba Iulia – oraşul Încoronării suveranilor României Mari (15 octombrie 1922)”, realizată de Muzeul Naţional al Unirii Alba-Iulia şi Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia.

Expoziţia cuprinde un număr de 30 de imagini de colecţie, care au făcut parte din expoziţia „Catedrala Încoronării – Istorie şi Har”, deschisă în toamna anului trecut în Sala Unirii a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia pentru a marca împlinirea a 95 de ani de la sfinţirea Catedralei Încoronării din Alba Iulia şi 95 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria ca suverani ai României Mari. Curator al expoziţiei dr. Ionela Simona Mircea, muzeograf al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege anvelopele și roțile complete de iarnă Mercedes-Benz, pentru a călători fără griji

MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița îți oferă 30% reducere* la manopera de montare, la achiziția de anvelope sau roți complete de iarnă Mercedes-Benz. Grăbește-te, campania este valabilă doar până la 31 Decembrie 2024!

REDUCERI la Fashion Baby Store Bistrița: 35 la sută DISCOUNT la toate hăinuțele de copii din stoc

Rochițe roșii sau verzi, pantofiori de lac, costumașe cu papion și alte piese vestimentare cu stil,...

Vrei să navighezi prin iarnă fără griji? Vino la o verificare GRATUITĂ de sezon, la MATEROM AUTOMOTIVE

Vrei să navighezi prin iarnă fără griji ? Vino la o Verificare GRATUITĂ de sezon a autovehiculului tău, efectuată de experții de la MATEROM AUTOMOTIVE.