Potrivit Direcției Județene pentru Cultură, omul de afaceri Gelu Drăgan a ignorat din 2019 și până acum 3 dispoziții de oprire a lucrărilor la Restaurantul Parc și tot atâtea plângeri penale. Toate au fost făcute de Direcția Județeană pentru Cultură și Poliția Locală.
Într-un răspuns la o solicitare a ziarului Bistrițeanul.ro, Direcția Județeană pentru Cultură explică când a început omul de afaceri Gelu Drăgan să își facă de cap la Restaurantul Parc pe care l-a cumpărat în urmă cu câțiva ani.
Potrivit instituției, lucrările au început în anul 2019, cu înlocuirea șarpantei și a învelitorii acoperișului. Acestea s-au făcut fără vreo autorizație. Atunci, instituția a emis PRIMA dispoziție de oprire a lucrărilor și s-a făcut prima plângere penală, transformată într-un dosar penal.
„DJC BN a emis dispoziție de oprire a lucrărilor înregistrată cu nr. 1144 din 03.09.2019. Lucrările au fost reluate la scurt timp după. Nu a existat solicitare și documentație pentru avizarea lucrărilor, deși prin dispoziția de șantier a fost informat proprietarul asupra acestei obligații. Prin înregistrarea cu nr. 589 din 16.06.2020, Poliția Locală/Biroul Disciplina în Construcții, ne-a informat că se desfășoară lucrări de construcție la clădirea fostului Restaurant Parc, fără să existe autorizație de construire, fiind întocmit dosar penal”, explică Legedi Levente, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură, în răspunsul dat Bistrițeanul.ro.
În 2 august anul în curs, Direcția Județeană pentru Cultură constată că lucrările au continuat, în aceleași condiții: fără a exista o autorizație de construire sau documentații depuse spre avizare. S-au executat lucrări de drenaje și realizare paviment în curtea interioară, precum și o extindere a clădirii, fără a exista o cercetare arheologică prealabilă.
„De asemenea am constatat faptul că s-au executat lucrări de desfacere parament și înlocuire tâmplărie, precum și distrugerea unei porțiuni din zidul Cetății Medievale, care a fost înglobat în zidul imobilului de pe Ecaterina Teodoroiu nr. 10”, se mai arată în răspunsul instituției.
Astfel, în 2 august se trimite A DOUA dispoziție de oprire a lucrărilor și în aceeași zi se face o nouă plângere la poliție, a doua. În 16 august, acum două zile, Direcția Județeană pentru Cultură constată că lucrările au continuat, în ciuda solicitării de oprire a acestora.
„Porțiunea spartă din zidul medieval a fost rezidită cu tencuială pe bază de ciment, iar pietrele scoase din zid au fost mutate de la locație. Instituția noastră a depus o nouă sesizare către IPJ BN pentru continuarea de lucrări fără autorizație de construire în data de 16 august, în aceeași zi fiind emisă o nouă dispoziție de oprire a lucrărilor și trimisă către proprietarul imobilului de pe strada Ecaterina Teodoroiu”, mai spun reprezentanții DJC.
Astfel, acum două zile a urmat a TREIA plângere penală pe numele lui Gelu Drăgan și a treia dispoziție de oprire a lucrărilor. Potrivit reprezentanților Direcției Județene pentru Cultură, prin lucrările efectuate, s-a distrus parțial o parte din vechiul zid:
„Menționăm că în urma analizării tipului de material, de mortar și tehnică de contruire a zidului exterior al clădirii principale, înspre Ecaterina Teodoroiu, concluzionăm că actuala clădire a folosit vechiul zid de incintă, construit în sec. XV. Prin lucrările de spargere a parapetului executate recent s-a distrus parțial o parte a vechiului zid de incintă al Cetății medievale. Acest lucru putea fi evitat prin realizarea unui studiu de parament, parte din documentația de autorizare a executării lucrărilor ce era obligatoriu să existe anterior începerii lucrărilor. Mai mult, prin proiectul de arhitectură se putea stabili o soluție care să pună în valoare zidul, ceea ce era un beneficiu atât pentru proprietar, cât și pentru comunitatea locală”, concluzionează DJC.
Mai puteți citi pe acest subiect:
REVOLTĂTOR: Drăgan o comite din nou! A pus o ușă de termopan în zidul Cetății Bistriței