Scăderea impozitului pe venituri de la 16% la 10% a adus o gaură de 17 milioane de lei în bugetul Primăriei Bistrița. Edilul se plânge că a rămas practic fără o parte importantă din banii destinați dezvoltării și proiectelor, iar bugetul de stat ce pregătește anunță o sărăcire mai mare a bugetului Bistriței.
Scăderea impozitului pe venituri de la 16% la 10% a sărăcit destul de serios bugetele municipiilor din țară. În cazul municipiului Bistrița, în jur de 17 milioane de lei s-au evaporat pur și simplu, doar din cauza faptului că se percep taxe mai mici bistrițenilor.
„Unitățile Administrativ Teritoriale, în special municipiile, au pierderi la buget prin scăderea cotei de impozit de la 16% la 10%. La nivelul municipiului Bistrița pierderea este de peste 17 milioane de lei noi, ceea ce creează o situație delicată cu promovarea investițiilor proprii. Firesc este ca banii să fie acolo unde se produc, nu cred că este firesc ca banii să fie luați de la municipii, acolo unde ei se produc și apoi să fie repartizați uniform pe criterii care, mă rog, să spune că sunt cele corecte. Cred că banii trebuie să rămână la locul unde se fac, pentru că în felul acesta municipiile sunt stimulate să se dezvolte”, a declarat primarul Ovidiu Crețu.
Problema bugetului pare să fie mai complicată decât atât, întrucât primarii de municipii nici măcar nu au fost consulați la construcția bugetului de stat, iar solicitările lor de dialog au fost refuzate. Se pare că inclusiv cotele din impozitul pe venit ce le revin vin să sărăcească mai mult bugetele municipiilor. Surse neoficiale au precizat pentru presa națională, în privința cotelor de impozitare, că nu vor depăși 45-50% și nu vor ajunge la 60% cum și-ar fi dorit primarii de municipii.
Astăzi, primarii de municipii din țară, printre care și Ovidiu Crețu, s-au reunit pentru a discuta pe tema bugetului de stat și cer o întâlnire de urgență cu premierul Dăncilă.